Ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε την ηγεσία του φιλανθρωπικού δικτύου Caritas

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε την ηγεσία του φιλανθρωπικού δικτύου Caritas

Καταγγελίες για bullying εργαζομένων. -Με παπικό διάταγμα η απομάκρυνση των επικεφαλής.

Ο πάπας Φραγκίσκος απέλυσε  την ηγεσία της διεθνούς φιλανθρωπικής πτέρυγας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όρισε έναν επίτροπο για να τη διευθύνει, μετά από καταγγελίες για εκφοβισμό και κακομεταχείριση εργαζομένων.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ποντίφικα ανακοινώθηκε με παπικό διάταγμα. Αφορούσε στους επικεφαλής της Caritas Internationalis (CI), μιας συνομοσπονδίας με έδρα το Βατικανό, που αποτελείται από 162 καθολικές οργανώσεις αρωγής, ανάπτυξης και κοινωνικών υπηρεσιών, με παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες και πάνω από ένα εκατομμύριο προσωπικό και εθελοντές.

Μεταξύ των απολυμένων είναι ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Luis Antonio Tagle, πρόεδρος της Caritas, ο οποίος συχνά θεωρείται ως ο επόμενος στη διαδοχή της ηγεσίας της Καθολικής εκκλησίας.

Ο Tagle θα παραμείνει σε διαφορετικό ρόλο για να βοηθήσει τον Επίτροπο να διατηρήσει τις σχέσεις με τα εθνικά γραφεία της Caritas και να προετοιμαστεί για την εκλογή νέων ηγετών το 2023.

Μια ξεχωριστή δήλωση από το τμήμα ανάπτυξης του Βατικανού, που επιβλέπει την Caritas Internationales αποκάλυψε ότι μετά από έρευνα του περιβάλλοντος του χώρου εργασίας, που διεξήγαγαν ψυχολόγοι και εμπειρογνώμονες διαχείρισης, διαπιστώθηκε ότι τα κεντρικά γραφεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης «καταστράφηκαν» από κακές διευθυντικές πρακτικές και τοξική ατμόσφαιρα.

«Δεν προέκυψαν στοιχεία για οικονομική κακοδιαχείριση ή σεξουαλική ακαταλληλότητα, αλλά άλλα σημαντικά θέματα και τομείς, που χρήζουν επείγουσας προσοχής από τις εργασίες της επιτροπής», ανέφερε η δήλωση.

«Επισημάνθηκαν πραγματικές ελλείψεις στη διαχείριση και τις διαδικασίες, που βλάπτουν σοβαρά το ομαδικό πνεύμα και το ηθικό του προσωπικού».

Στην ίδια δήλωσε αναφέρθηκε ακόμα ότι ενώ «τα οικονομικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί σωστά και οι στόχοι συγκέντρωσης κεφαλαίων επιτεύχθηκαν», τα πρότυπα και οι διαδικασίες διαχείρισης απαιτούν βελτίωση.

Νυν και πρώην μέλη του προσωπικού μίλησαν στο Reuters για φερόμενες περιπτώσεις ευνοιοκρατίας, λεκτικής κακοποίησης και γενικής κακοδιαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που οδήγησαν ορισμένους υπαλλήλους στην απόφαση να αποχωρήσουν.

Δύο εν ενεργεία υπάλληλοι και ένας πρώην, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι το διάταγμα στόχευε στις πρακτικές διαχείρισης του γραφείου του απερχόμενου γενικού γραμματέα και του διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρώην υπάλληλος της CI είπε ότι το προσωπικό των κεντρικών γραφείων παραιτήθηκε λόγω ενός κλίματος εκφοβισμού, φόβου και «ταπείνωσης», που επικρατούσε.

Εκπρόσωπος της CI παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις στη δήλωση του τμήματος του Βατικανού.

Πηγή : lifo.gr/ Με πληροφορίες του Reuters/Euronews

Share this post