Ο Πάπας «εθνικοποίησε» την περιουσία του Βατικανό

Ο Πάπας «εθνικοποίησε» την περιουσία του Βατικανό

Υπό τον άμεσο έλεγχο της Αγίας Έδρας πέρασε με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου η ακίνητη περιουσία και άλλοι πόροι που κατέχουν τα υπουργεία του Βατικανό, όπως και άλλα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτό.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζονται πλέον «εθνική κληρονομιά» που ανήκουν στην Αγία Έδρα και δεν μπορούν να ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα αρμόδια τμήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την περιουσία, αλλά για τους σκοπούς της Εκκλησίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, είναι ένα είδος «εθνικοποίησης» της εκκλησιαστικής δημόσιας περιουσίας.

 Σήμερα εκδόθηκε  σχετικό διάταγμα ως μέρος  της πρωτοβουλίας του Πάπα για καλύτερη διαχείριση της περιουσίας της Αγίας Έδρας, έπειτα από μεγάλο διάστημα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών.

Με προηγούμενες αποφάσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αφαιρέσει από το υπουργείο Εσωτερικών την ευθύνη διαχείρισης πόρων αξίας 600 δισ. ευρώ έπειτα από σκάνδαλο απάτης για το οποίο κατηγορούνται 10 άτομα, μεταξύ τους και ένας καρδινάλιος. Επιπλέον μπήκε μια τάξη στους προϋπολογισμούς και τα λογιστικά των υπουργείων, αλλά τέθηκαν και κανόνες που επιβάλλουν επενδύσεις μόνο σε εταιρείες υπέρ του κοινού καλού.

Διπλωματικές Σχέσεις Αγίας Έδρας μ το Σουλτανάτο του Ομάν

Επιθυμώντας την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Ομάν·

πεπεισμένοι ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα της Αγίας Έδρας και του Ομάν·

Με γνώμονα τις αρχές της κυριαρχικής ισότητας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παρέμβασης·

Αποφάσισαν να συνάψουν, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις της 18ης Απριλίου 1961, πλήρεις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο Αποστολικής Μονής στο Σουλτανάτο του Ομάν και Πρεσβείας στην Αγία Έδρα.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 184 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα.

Πηγή-ΦΩΤΟ : vaticannews.va

Share this post