Ο Πάπας αποδοκιμάζει τις συγκρούσεις και την οικονομική αποικιοκρατία στη ΛΔ Κονγκό

Ο Πάπας αποδοκιμάζει τις συγκρούσεις και την οικονομική αποικιοκρατία στη ΛΔ Κονγκό

Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, τον οποίο υποδέχτηκε πλήθος κόσμου με επευφημίες από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ndjili ως το Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή υποδοχής.

Στην πρώτη του ομιλία κατά την άφιξή του ο Πάπας κατήγγειλε τις συγκρούσεις που συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα και την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων της από ξένες δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «στοιχειωμένη από τον πόλεμο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνεχίζει να υποφέρει εντός των συνόρων της συγκρούσεις και αναγκαστική μετανάστευση, καθώς και τρομερές μορφές εκμετάλλευσης ανάξιες για την ανθρωπότητα.

Η Αφρική υφίσταται εκμετάλλευση, και αυτό είναι τρομερό. Στην πραγματικότητα, μετά την πολιτική, εξαπολύθηκε μια εξίσου υποδουλωτική οικονομική αποικιοκρατία. Έτσι, αυτή η ευρέως λεηλατημένη χώρα δεν καταφέρνει να επωφεληθεί επαρκώς από τους τεράστιους πόρους της. Έχει επιτευχθεί το παράδοξο ότι η καρποί αυτής της γης την απομακρύνουν από τους κατοίκους της. Το δηλητήριο της απληστίας έχει βάψει τα διαμάντια της με αίμα».

Επίσης, προέτρεψε τις οικονομικές δυνάμεις που μαστίζουν την Αφρική να μεταβάλλουν τη στάση τους.

«Κάτω τα χέρια από την Αφρική! Σταματήστε να πνίγετε την Αφρική. Η Αφρική δεν είναι ορυχείο για εκμετάλλευση, ούτε για λεηλασία. Αφήστε την Αφρική να είναι ο πρωταγωνιστής της μοίρας της»,  ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Φραγκίσκος παρότρυνε τον λαό του Κονγκό να απορρίψει τη βία. Ξεκίνησε ένα εξαήμερο ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που θα καταλήξει στο Νότιο Σουδάν σε μια οικουμενική αποστολή, στην οποία θα συνοδεύεται από τον Αγγλικανό Προκαθήμενο και τον Συντονιστή της Εκκλησίας της Σκωτίας.
Εξάλλου, σε ομιλία του στην Θεία Λειτουργία ο Πάπας Φραγκίσκος , μεταξύ άλλων, τόνισε:
“Αδελφοί και αδελφές, καλούμαστε να γίνουμε ιεραπόστολοι της ειρήνης και αυτό θα μας φέρει ειρήνη. Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε. Πρέπει να βρούμε χώρο στην καρδιά μας για όλους. Να πιστέψουμε  ότι οι εθνικές, περιφερειακές, κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές είναι δευτερεύουσες και όχι εμπόδια· ότι οι άλλοι είναι αδέρφια και αδελφές μας, μέλη της ίδιας ανθρώπινης κοινότητας και ότι η ειρήνη που έφερε στον κόσμο ο Ιησούς προορίζεται για όλους. Πρέπει να πιστέψουμε ότι εμείς οι Χριστιανοί καλούμαστε να συνεργαστούμε με όλους, να σπάσουμε τον κύκλο της βίας, να διαλύσουμε τις μηχανορραφίες του μίσους. Ναι, οι Χριστιανοί, σταλμένοι από τον Χριστό, καλούνται εξ ορισμού να είναι συνείδηση ​​ειρήνης στον κόσμο μας. Όχι απλώς επικριτικές συνειδήσεις, αλλά κυρίως μάρτυρες αγάπης. Οι χριστιανοί δεν ασχολούνται με τα δικά τους δικαιώματα, αλλά με αυτά του Ευαγγελίου, που είναι η αδελφότητα, η αγάπη και η συγχώρεση. Δεν ασχολούνται με τις δικές τους υποθέσεις, αλλά είναι ιεραπόστολοι  της «τρελής αγάπης» του Θεού για κάθε άνθρωπο.

Αδελφοί και αδελφές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ακολουθήσουμε το πνεύμα του κόσμου αντί του Πνεύματος του Χριστού. Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στο δέλεαρ της εξουσίας και του χρήματος και να μην ενδώσουμε στη διχασμό, στους πειρασμούς του καριερισμού που διαβρώνουν την κοινωνία και στις ψευδείς ψευδαισθήσεις ευχαρίστησης και μαγείας που μας κάνουν να γίνουμε εγωιστές και εγωκεντρικοί; Για άλλη μια φορά, μέσω του προφήτη Ησαΐα, ο Κύριος μας δείχνει τον δρόμο. Μας λέει: «Κατοικώ… με τους ταπεινούς και ταπεινούς στο πνεύμα, για να αναζωογονώ το πνεύμα των ταπεινών και να αναζωογονώ την καρδιά των συντετριμμένων» (Ησ 57:15). Ο τρόπος του είναι να μοιράζεσαι με τους φτωχούς: αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο ενάντια στους πειρασμούς του διχασμού και της κοσμικότητας. Να έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε τους φτωχούς και να τους ακούσουμε, γιατί είναι μέλη της κοινωνίας  μας και όχι ξένοι για να μένουν μακριά από τα μάτια μας και τη συνείδησή μας. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στους άλλους, αντί να κλείνουμε τα δικά μας προβλήματα ή επιφανειακές ανησυχίες. Ας ξεκινήσουμε από τους φτωχούς και θα ανακαλύψουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε μια εσωτερική φτώχεια, ότι όλοι μας χρειαζόμαστε το Πνεύμα του Θεού για να μας ελευθερώσει από το πνεύμα του κόσμου και ότι η ταπεινοφροσύνη είναι το μεγαλείο και η αδελφότητα ο αληθινός πλούτος κάθε Χριστιανού.  Ας χτίσουμε μια Εκκλησία απαλλαγμένη από το κοσμικό πνεύμα και γεμάτη από Άγιο Πνεύμα, αδιαφορώντας για τη συσσώρευση πλούτου και γεμάτη με αδελφική αγάπη!”.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα στην αγγλική γλώσσα

Πάπας Φραγκίσκος: “Καλούμαστε να γίνουμε ιεραπόστολοι της ειρήνης” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post