Ο Πάιατ λέει ότι ο Πομπέο δεν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.  

Ο Πάιατ λέει ότι ο Πομπέο δεν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.  

Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα: “Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέσεις στις διαφορές άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα”.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε  ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.  

Ο κ. Πάιατ σχολιάζοντας δημοσίευμα, που αναφέρεται σε αιτήματα που υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση έγραψε στο twitter: 

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποβάλλουν προτάσεις όπως αυτή του ανεφέρετε εδώ (σ.σ Στο δημοσίευμα). Αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας. Όπως έχω πει συχνά, μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.»

 

Επίσης, με άλλα  tweets του ο κ. Πάιατ επανήλθε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διατυπώνει   στήριξη στις ελληνικές θέσεις και ζητά από την Τουρκία να μην επιστρέψει στις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις της. 

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διατλαντική διχοτόμηση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή »,

«Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία για μέτρα απαγόρευσης της εμπλοκής».

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

Αμερικανική Πρεσβεία Άγκυρας

«Με σεβασμό στο “νομικό καθεστώς” του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική σημασία», αναφέρει μέσω Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα με αφορμή αναφορές στον τουρκικό Τύπο, ενώ καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να «επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κ. Satterfield

«Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής τους, δεν παίρνουν θέσεις στις διαφορές άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα. Με σεβασμό στο “νομικό καθεστώς” του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική σημασία. Καταλαβαίνουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί πως ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο» σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα στην ανάρτησή της.

«Το θέμα των θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνεται από τα εμπλεκόμενα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Share this post