Ο Πάφου φέρεται επικρατέστερος για νέος Αρχιεπίσκοπος

Ο Πάφου φέρεται επικρατέστερος για νέος Αρχιεπίσκοπος

Το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, η εκλογή. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1947 είχε εκλεγεί και ο μακαριστός Μακάριος Β’ . 

Η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κύπρου θα συνέλθει μεθαύριο, Σάββατο ,  για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της, ο οποίος θα διαδεχθεί τον μακαριστό κυρό Χρυσόστομο Β’ (2006-2022).  Αυτό αποφάσισε σήμερα  η Ιερά Σύνοδος.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής  συνεδρίασης , ο Τοποτηρητής , Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος,  σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε το τριπρόσωπο και αποφάσισε ότι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου θα γίνει αυτό το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία . Παράλληλα, σημείωσε, εξετάστηκαν δύο ενστάσεις, που είχαν υποβληθεί για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, τις οποίες και απέρριψε η Σύνοδος.

Της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία από τον νεότερο κατά τα πρεσβεία Μητροπολίτη, ο οποίος είναι ο Τριμυθούντος Βαρνάβας. Στην συνέχεια τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου θα αποσυρθούν στο Συνοδικό και θα προβούν, με μυστική ψηφοφορία,  στην εκλογή  του Αρχιεπισκόπου.  

Το τριπρόσωπο, που ανέδειξε με ψηφοφορία ο λαός, απαρτίζουν οι Λεμεσού Αθανάσιος (35, 68%), Πάφου Γεώργιος(18,39%)  και Ταμασού Ησαΐας(18, 10%). Ο Λεμεσού υποστηρίζει, πράγμα που όμως δεν προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης, ότι η Σύνοδος «πρέπει να κάνει σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού, ο οποίος τον ανέδειξε πρώτο με διαφορά».

Στην Σύνοδο θα γίνει μυστική ψηφοφορία. Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από τους τρεις αυτός , που θα λάβει εννέα ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία). Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί με κλήρο. Μετά την εκλογή  θα ακολουθήσει το Μεγάλο Μήνυμα  στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Ιωάννη Θεολόγου.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει  σε ημερομηνία , που θα ορίσει ο ίδιος.

Επικρατέστερος φέρεται ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος , εκτός από την δική του ψήφο, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com,  να εξασφαλίζει τις ψήφους, εννέα μελών της Συνόδου.  Πρόκειται για τους  Μητροπολίτες  Κιτίου, Μόρφου, Κωνσταντίας, Τριμυθούντος και των Επισκόπων Καρπασίας, Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας. Ο Πάφου είναι πιθανόν να στηριχτεί και από τους Ταμασού και Κυρηνείας, οπότε θα εκλεγεί με 11 ψήφους. 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έχει , εκτός της δικής του , δεδομένες τις ψήφους του Μητροπολίτη -μετά την σημερινή δήλωση- Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, των Επισκόπων Αμαθούντος, Λήδρας,  Νεαπόλεως  και ίσως του Μητροπολίτη Κυρηνείας. Δηλαδή , θα συγκεντρώσει πέντε με έξι ψήφους.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος αντιτάχθηκε σφόδρα στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, εξέφρασε με ανακοίνωση   την στήριξή του στο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, αφού διαπίστωσε ότι  δεν έχει πιθανότητες εκλογής ο Ταμασού Ησαΐας. Στο θέμα της Ουκρανίας ο Λεμεσού είχε συμπορευθεί με τον Κύκκου.

«Δηλώνω, πέρα από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου και ανάδειξής του, ως του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου», ανέφερε ο κ. Νικηφόρος.

 

 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι , σύμφωνα με τα αρχεία που διασώζονται στους εκκλησιαστικούς κώδικες,  ο 760ς στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου. Επίσης , είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία γίνεται εκλογή Αρχιεπισκόπου παραμονή των Χριστουγέννων. Η πρώτη ήταν στις 24 Δεκεμβρίου 1947, όταν εκλέχτηκε ο από  Κυρηνείας μακαριστός Μακάριος Β’. 

Α. Βικέτος

Share this post