Ο Οζερσάϊ αντίθετος σε συζήτηση για Βαρώσια.
«Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε τα κλειστά Βαρώσια υπό τον έλεγχο των ΗΕ»
Κατηγορηματικά αντίθετος στην συζήτηση του θέματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) κατά την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί δήλωσε ο «υπουργός» εξωτερικών και αναπληρωτής «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάϊ.
Μάλιστα υπέδειξε στον κ. Αναστασιάδη ότι « δεν πρέπει να κάνει βήματα για να ενταχθεί στην διαδικασία το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων».
Σχολιάζοντας δήλωση Αναστασιάδη ότι θα προτείνει την σύσταση κοινής επιτροπής ε/κ και τ/κ για την εκπόνηση μελέτης , ο Ακιντζί δήλωσε «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό» από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Οζερσάϊ είπε: «Πολλές φορές συζητήθηκε, αν το θέμα των Βαρωσίων θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά λόγω της σκληρής στάσης της ε/κ πλευράς δεν μπόρεσε να καταλήξει η συζήτηση σε ένα αποτέλεσμα. Το να μπαίνουμε ξανά «στον ίδιο φαύλο κύκλο, εμείς δεν το αποδεχόμαστε», σημείωσε. Ως «κυβέρνηση», είπε, αρχίζοντας να κάνουν κάποιο βήμα για τα Βαρώσια, δεν τίθεται θέμα να δεχθούν αυτή η κίνηση να σταματήσει, επειδή η ε/κ πλευρά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προσπαθεί να κάνει το θέμα των Βαρωσίων μέρος της διαδικασίας.
Ως «κυβέρνηση», είπε, αρχίζοντας να κάνουν κάποιο βήμα για τα Βαρώσια, δεν τίθεται θέμα να δεχθούν αυτή η κίνηση να σταματήσει.
Η «κυβέρνηση», συνέχισε, θα κινηθεί στο θέμα της περίκλειστης πόλης «με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα δικαιώματα στις περιουσίες που βρίσκονται εκεί, και δεν θεωρεί ότι πρέπει η περιοχή να δοθεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ για να προστατευθούν αυτά τα δικαιώματα». Χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει:Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, δεν πρέπει να αποκλείει τα ΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει ΜΟΕ.
Μετά από 45 χρόνια, «εκφράσεις όπως ‘πρέπει να είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΗΕ’ δεν τις θεωρούμε σωστές», πρόσθεσε ο Οζερσάϊ.
Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις « λήφθηκαν με όχι δίκαιο τρόπο και με πολιτικά κίνητρα από το ΣΑ, αλλά η ε/κ πλευρά». Για να το πω αλλιώς, η προσέγγιση στα Βαρώσια πρέπει να γίνουν κινήσεις με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, είναι επιχείρημα της ε/κ πλευράς, ανέφερε ο κ. Οζερσάι.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την περασμένη βδομάδα με τον φακό του Ηλ. Παντελίδη
Ευχόμαστε, συνέχισε, ότι στις 9 Αυγούστου ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί «δεν θα επιτρέψει να συζητηθεί το θέμα με την προσέγγιση ότι το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να συζητηθεί με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ».
Επίσης, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τα Βαρώσια είναι κάτω από το έκτο κεφάλαιο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και ως εκ τούτου , είναι αποφάσεις που έχουν την έννοια της προτροπής».
Ο Οζερσάϊ διερωτήθηκε, εάν η ε/κ πλευρά και η ε/κ ηγεσία έχει αποδεχθεί ή όχι το νόημα, που οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ δίδουν στην πολιτική ισότητα και την διζωνικότητα, που εδώ και χρόνια συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου δεν πρέπει να επιτραπεί στην ε/κ πλευρά να προτείνει ως ένδειξη φιλικής κίνησης μια επιτροπή για το θέμα, που θα είναι χωρίς αρμοδιότητες. «Εάν τεθεί θέμα για μια επιτροπή, που θα μπορεί όντως να λαμβάνει αποφάσεις και να έχει αρμοδιότητες, συνέχισε, τότε και εμείς κάποια βήματα θα κάνουμε», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ η τ/κ πλευρά «με τις κινήσεις που έχει κάνει επί του εδάφους, έχει αλλάξει την εναντίον της κατάσταση στο θέμα των υδρογονανθράκων και έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθεί μια ισορροπία και δεν πρέπει ¨να αποχαιρετίσουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν¨ για μια στείρα διαπραγματευτική διαδικασία».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2015 είχε υπαινιχθεί ένα μορατόριουμ και οι δύο πλευρές θα ανέστειλαν τις εργασίες τους στο θέμα του φυσικού αερίου.
«Τι έγινε στο τέλος; Η ε/κ ηγεσία, και παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ. Αναστασιάδης και στις διαπραγματεύσεις, προχώρησε με συμφωνίες με ξένες εταιρείες και γεωτρήσεις», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «σήμερα υπάρχουν κάποιοι που μιλούν και πάλι για μορατόριουμ» και πρόσθεσε ότι «εφόσον κάναμε μια τέτοια συμφωνία και δεν την εφάρμοσαν, έπρεπε να φυσάμε και το γιαούρτι τώρα».
Εξάλλου, συνέχισε, «οι Ε/κ θα κάνουν ένα διάλλειμα για ένα συγκεκριμένο διάστημα για να δείξουν ότι υπάρχει ένα μορατόριουμ και το μεγαλύτερο ρίσκο είναι έναντι αυτού να αποδεχθούν την έναρξη διαπραγματεύσεων, απλά για να γίνουν διαπραγματεύσεις».
Σίγουρα πρέπει αυτό να το προσέξουμε, κατέληξε ο κ. Οζερσάϊ.