Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στα Τέμπη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στα Τέμπη

Απόψε κήρυξε στον Βόλο την έναρξη τηςΝαυτικής Εβδομάδος, αφιερωμένης στην Ίμβρο. Αύριο θα εγκαινιάσει στον Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Ν. Ιωνίας Βόλου «Ίωνες» και την Κυριακή θα επισκεφθεί το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε σήμερα, Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, στο σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων.


Ο Πατριάρχης στάθμευσε στα τέμπη καθ΄οδόν από την Θεσσαλονίκη προς τον Βόλο. Ο κ. Βαρθολομαίος έφρασε χθες το απόγευμα αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη από την Πόλη και μετά  την άφιξή του επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, με τον οποίο είχαν εγκάρδια αδελφική συνάντηση, παρουσία των μελών της Πατριαρχικής Συνοδείας και κληρικών της Ι. Μητροπόλεως.

 

Το  βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τίμησε με την υψηλή του παρουσία την Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών των δύο Λυκείων της Σχολής (Τάξης 2023), που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Καθηγητού Περιβαλλοντικής Επιστήμης στον Παναγιώτατο, ο οποίος, ακολούθως, απηύθυνε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, όπου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

“Όπως γνωρίζετε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε η πρώτη χριστιανική Εκκλησία, η οποία αντέδρασε ενώπιον της οικολογικής κρίσης, ανέδειξε τις συνέπειες της πίστης και του ήθους της Ορθοδοξίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και χαρακτήρισε την καταστροφή της φύσης ως «αμαρτία».

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

Την επίσημη έναρξη των οικολογικών πρωτοβουλιών της Μεγάλης Εκκλησίας σηματοδοτεί η Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος κατά την εορτή της Ινδίκτου, της εκκλησιαστικής δηλαδή Πρωτοχρονιάς, του έτους 1989, με την οποία η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Στα χρόνια της δικής μας Πατριαρχίας ακολούθησαν ποικίλες δράσεις, διεθνή συνέδρια, περιβαλλοντικά σεμινάρια, διαλέξεις, εννέα διεπιστημονικά και διαθρησκειακά συμπόσια εν πλω με διεθνή συμμετοχή, και πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες. Οι οικολογικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζονται και σήμερα με νέες δράσεις, με έμφαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, και με τον τονισμό των κοινωνικών επιπτώσεων της οικολογικής κρίσης.”

Σήμερα το απόγευμα στον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Βόλου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία. Στην συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη της Ναυτική Εβδομάδος , η οποία είναι εφέτος αφιερωμένη εις την ιδιαιτέραν πατρίδα του, την Ίμβρο.

Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού αναφέρει:

Η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του καταστόλιστου και περικαλλούς Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου ο κ. Βαρθολομαίος έγινε αποδέκτης της τιμής και αγάπης του ιερού Κλήρου και του Βολιώτικου λαού, ο οποίος κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της πόλης, με επικεφαλής τους  εκκλησιαστικούς και πολιτικούς της ηγέτες. Τον υποδέχθηκαν, επίσης, οι Υπηρεσιακοί Υπουργοί Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και Παιδείας κ. Χρήστος Κίττας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Βόλου, Ταξίαρχος Γεώργιος Στάμνας. Παρόντες ήταν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελασσόνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμ. Αέτιος, ο Κωδικογράφος του Πατριαρχείου Διάκονος Οικουμένιος, ο Διάκονος Ευλόγιος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Οικ. Πατριαρχείου κ. Νικόλαος Παπαχρήστου και ο Γραμματεύς κ. Σταύρος Ραφαηλίδης.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του Παναγιωτάτου, παρουσία του συνόλου των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών του τόπου και πλήθους προσκεκλημένων. Στην Δοξολογία έψαλε ο χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Τοπικής μας Εκκλησίας «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, εκφράζοντας τα αισθήματα υιικής αγάπης, εξαιρετικής τιμής και βαθυτάτου ευγνωμοσύνης, του Επισκόπου, του ευλαβούς ιερού Κλήρου, των Αρχών και του ευλογημένου λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε ανάμεσά μας τον Πατριάρχη του Γένους, τον οραματιστή της Χριστιανικής ενότητος, το σύμβολο της ειρήνης και της καταλλαγής θρησκειών και πολιτισμών, το πρόσωπο που ενσαρκώνει τα οράματα των Πανελλήνων, κρατεί ζωντανές τις μνήμες και, με απόλυτη συναίσθηση του χρέους έναντι της ιστορίας, πορεύεται την αιώνια σταύρωση, που οδηγεί στην Ανάσταση και στην Ελπίδα». 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, εν συντομία, στην ιστορία του Βόλου, στο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος της Μαγνησίας, αλλά και στον φιλοπρόοδο και ευγενή λαό της, «στο σώμα του οποίου αποτυπώνονται ανεξίτηλα τα στίγματα της προσφυγιάς, που διακρίνεται για την εγγενή ευλάβεια και την προσήλωσή του στην Ελληνορθόδοξη ζωή και Παράδοση, γεγονός που τον καθιστά ανοικτό και αγαπητικό προς όλους…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, επίσης, στους αειμνήστους προκατόχους του, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άφησαν ανεξίτηλο, στον τόπο μας, το ιστορικό τους στίγμα, όπως οι Μακαριστοί Μητροπολίτες, Δημητριάδος Γρηγόριος, Ιωακείμ, Δαμασκηνός και Χριστόδουλος∙ αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας «για την ενότητα και την πνευματική αναγέννηση του λαού, για την κατήχηση της νεότητας, την ποικίλη στήριξη της οικογένειας, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την διαφύλαξη και διάσωση των πολιτιστικών θησαυρών της Μαγνησίας»∙ θύμισε τους διαχρονικούς δεσμούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με το αείφωτο Φανάρι και έκλεισε τον λόγο του, προσφέροντας, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Βόλου, στον Παναγιώτατο ένα τριπλό σετ Εγκολπίων, εις ανάμνησιν της ενταύθα ευλογητής επισκέψεώς του.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά, την τιμή και ευγνωμοσύνη, του ιερού Κλήρου, των ποικίλων στελεχών και του λαού της ενορίας για την μεγίστη ευλογία της Πατριαρχικής επισκέψεως, την οποία χαρακτήρισε «το πλέον ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της». Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στους κυριότερους σταθμούς της πολυκύμαντης ιστορίας του Ναού, στην προσφορά του στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για την διάσωση του λαού από την πείνα και τον θάνατο, ενώ ανέλυσε, εν συντομία, το ποικίλο Λειτουργικό, πνευματικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Αναφέρθηκε, όμως, και στην σύγχρονη δοκιμασία του Ναού, καθώς, «τα αποτυπώματα της φθοράς, που ο χρόνος αφήνει πάνω του, είναι εμφανή και καλούν όλους τους παράγοντες του τόπου, εκκλησιαστικούς, πολιτικούς, δημοτικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς, να κινητοποιηθούμε, προκειμένου και τα δρομολογημένα έργα να επισπευσθούν και υλοποιηθούν και τα μεγαλύτερα που απαιτούνται, κυρίως στον υπόγειο χώρο, να δρομολογηθούν, ώστε το σύμβολο αυτό της πόλης μας, το σπίτι του Αγίου Νικολάου, να διασωθεί και να επανέλθει εις το πρώτιστον κάλλος».

Τέλος, προσέφερε στον Παναγιώτατο, εκ μέρους της ενορίας, ένα αργυρό Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο αφιερώνεται στο Ιερό Παρεκκλήσιο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ιδιαιτέρας πατρίδος του Πατριάρχου, της Ίμβρου, σε ανάμνηση της ιστορικής επισκέψεώς του.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον παλαιό σύνδεσμό του με τον Βόλο και την Μαγνησία, ενώ επεσήμανε ότι «ταπεινοί και ημείς προσκυνηταί ήλθομεν και αποδίδομεν δόξαν, ευχαριστίαν και προσκύνησιν εις τον εν Τριάδι ένα και αληθινόν Θεόν, διότι και πάλιν ωδήγησε τα βήματά μας εις αυτόν τον ευλογημένον τόπον∙ και καταθέτομεν τιμήν και γέρας εις τον άγιον Νικόλαον, εις τον Ναόν του οποίου ιστάμεθα, και ο οποίος αποτελεί σημείον αναφοράς διά την πόλιν ολόκληρον και τους κατοίκους, όχι μόνον ως αριστουργηματικής τεχνοτροπίας μνημείον, αλλά κυρίως διότι συνιστά την απόδειξιν της ευσεβείας και της πίστεως των Βολιωτών». 

Ο Παναγιώτατος επαίνεσε το γεγονός ότι «εις τον Βόλον παροικεί και μία θάλλουσα τοπική Εκκλησία, της οποίας επισκοπεί ο σεμνός, μεμορφωμένος και φίλεργος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κύριος Ιγνάτιος, όστις πρωτοστατεί εις το όλον έργον της Μητροπόλεως, το οποίον είναι, όχι μόνον ποσοτικόν, αλλά κυρίως ποιοτικόν». Μάλιστα, τόνισε ότι «θα ήτο μεγίστη παράλειψις να μη υπογραμμισθή η όλη εκκλησιολογική και θεολογική παρουσία του αδελφού Ιγνατίου εις την Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εκλεκτού και πεφωτισμένου συμπαρέδρου, ο οποίος συμβάλλει εις την εκκλησιαστικήν ενότητα, παρεμβαίνων σοφώς και λυσιτελώς διά τα φλέγοντα ζητήματα της Εκκλησίας». Περαίνοντας, τον χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε, με συγκίνηση τον Μακαριστό Ποιμενάρχη της Δημητριάδος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, «τον φλογερόν και γνήσιον Ποιμένα, μετά του οποίου συνεδέθημεν αρρήκτως και μετά του οποίου, παρά τας διαφορετικάς απόψεις μας εις ωρισμένα θέματα, η αδελφική αγάπη ουδέποτε εψύγη, δεόμεθα δε, αυτήν την ιεράν στιγμήν, υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής εν Χώρα Ζώντων». Προσέφερε δε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, αργυρή κανδήλα, εις διαρκή Πατριαρχική ευλογία.

Έναρξη Ναυτικής Εβδομάδος

Ο Παναγιώτατος μετέβη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, στην παραλία της πόλης, όπου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, των Αρχών και πλήθους λαού, τέλεσε τον αγιασμό ενάρξεως της «Ναυτικής Εβδομάδος 2023», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και φέτος είναι αφιερωμένη στην νήσο Ίμβρο.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιοςο οποίος αναφέρθηκε στην αναβίωση του θεσμού της Ναυτικής Εβδομάδος, τα τελευταία 14 χρόνια, αφιερωμένη, κάθε φορά, «σε πόλεις, που τις ζωογονεί η αύρα της θάλασσας, σε τόπους που τους δροσίζει το μελτέμι της Μεσογείου… Εφέτος αφουγκραζόμαστε την ανάσα της Ίμβρου!… Είναι η γενέτειρα του προκαθημένου της Ορθοδοξίας μας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχη… Χρέος μας ιερό, να τιμούμε ό,τι ελληνικό στοιχείο διασώζεται, σε πείσμα όσων το επιβουλεύονται. Υποχρέωσή μας να αναπολούμε ό,τι εχάθη, να στηρίζουμε ό,τι παλεύει να επιβιώσει στις μαρτυρικές κρηπίδες της Ορθοδοξίας μας. Κυρίως, όμως, να μην λησμονούμε την ανείπωτη περιπέτεια των κατοίκων της… Σήμερα, Παναγιώτατε, επιστρέφετε και στον δικό μας τόπο! Εσείς που περιδιαβαίνετε τα τρίστρατα της οικουμένης σε μια πορεία αγάπης, ειρήνης, ενότητας, παράκλησης και επιστηριγμού των χριστιανών, βρίσκεστε ήδη ανάμεσά μας». Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε ευγνωμόνως τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ζήτησε από όλους «να αναπολήσουμε μαζί, να στοχαστούμε, να αντλήσουμε θάρρος, να μπολιάσουμε τις καρδιές μας με ανδρεία, να αφουγκραστούμε τα μιλήματα των πατέρων μας, να μεταλάβουμε των αχράντων του έθνους μας. Ας απολαύσουμε τη χαρά της σημερινής μας συνάντησης!».

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους συντελεστές της διοργάνωσης της Ναυτικής Εβδομάδος και ευχαρίστησε για τον ορισμό της Ίμβρου ως τιμωμένης περιοχής των φετινών εκδηλώσεων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αυτή τή στιγμή, ο νους μας τρέχει στήν Ίμβρο, η οποία, τώρα πού μπήκαμε στό καλοκαίρι, περιμένει τά ξενιτεμένα παιδιά της νά τήν επισκεφθούν. Δοξάζουμε τόν Θεό, γιατί αυτά πού πρό ολίγων ετών φάνταζαν αδιανόητα, έγιναν στό νησί μας πραγματικότητα. Τελικά, τό «Πρόγραμμα διάλυσης», τό οποίο άρχισε νά εφαρμόζεται από τό 1964, δέν έκαμψε τό ηθικό των Ιμβρίων. Η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρήγορσης, υπομονής καί ελπίδος. Καί ιδού! Τά σχολεία μας λειτουργό καί πάλιν. Οι πύλες των ναών μας είναι ανοικτές… Είμαστε υπερήφανοι γιά τούς συμπατριώτες μας, αυτούς πού έμειναν στό νησί τά πέτρινα χρόνια, καί γι᾿ αυτούς πού έφυγαν, αλλά δέν λησμόνησαν ποτέ τήν πατρῴα γη καί μετέδωσαν στά τέκνα τους τήν αγάπη γιά τήν Ίμβρο… Εμείς προσωπικά, δέν θά πάψουμε νά αγωνιζόμαστε γιά τήν Ίμβρο, νά τήν σκεπτόμαστε καί νά τήν επισκεπτόμαστε καί νά γεμίζει η ύπαρξή μας πατρίδα, αιγαιοπελαγίτικη αύρα καί φως μοναδικό. Δοξάζουμε τόν Θεό της αγάπης, πού γεννηθήκαμε καί μεγαλώσαμε στήν «παιπαλόεσσα». Ομολογοῦμε ότι οφείλουμε τά πάντα στήν Ίμβρο: τήν πίστη στόν Θεό καί τήν αφοσίωση στήν Εκκλησία, τήν ιερωσύνη, τήν αγάπη γιά τόν άνθρωπο καί τή φύση, τήν αισιόδοξη διάθεση καί τήν κοινωνικότητα, τούς ανοικτούς ορίζοντες καί άλλα πολλά». 

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος βράβευσε τον Βολιώτη Ολυμπιονίκη κ. Θεόδωρο Βλάχο, προπονητή της Εθνικής Ομάδος Υδατοσφαίρισης και παρακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση, το 4ο Αντάμωμα χορευτικών συνόλων Μαγνησίας.

Ἀντιφώνησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν κήρυξιν τῆς ἐνάρξεως τῶν Πολιτιστικῶν Ἐκδηλώσεων τῆς Ναυτικῆς Ἑβδομάδος 2023 ἐν Βόλῳ (Παρασκευή, 23 Ἰουνίου 2023) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Εγκαίνα Πολιτιστικής Εστίας Ν. Ιωνίας «Ίωνες»

Αύριο , Σάββατο 24 Ιουλίου 2023, ο Παναγιώτατος θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Τοπικής  Εκκλησίας του Βόλου στην Αγριά και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, όπου θα προεδρεύσει διευρυμένου Δ/Σ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ενώ θα παρακολουθήσει την ολοκλήρωση του ΙΑ΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ψαλτικής Τέχνης, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Τοπικής μας Εκκλησίας «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

 

Στις 6μ.μ., ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό, στον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, στην διάρκεια του οποίου θα τελέσει την χειροθεσία εις Άρχοντα Οφφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του εκ Βόλου καταγομένου Καθηγητού Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρίου Ηλιόπουλου.

Η Ενορία  διαθέτει Εκκλησιαστικό Μουσείο, που φιλοξενείται στον χώρο του γυναικωνίτη του Ιερού Ναού. Εκτίθεται μία σημαντική συλλογή Ιερών Εικόνων, αντικειμένων της Θείας Λατρείας, αμφίων, πινάκων, και διαφόρων άλλων αντικειμένων πού καλύπτουν την περίοδο από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την Μικρά Ασία και τά έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που συγκρότησαν την Ενορία .

Η συγκέντρωση των κειμηλίων και η συντήρηση των μεγάλων διαστάσεων Εικόνων, πού μεταφέρθηκαν από την Ιωνία στην Νέα Ιωνία του Βόλου, έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με πρωτοβουλία του ρέκτου Προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Θωμά Συνοδινού, ο οποίος είναι ειδικός στην βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία. Η πρώτη Έκθεση των Εικόνων εγκαινιάσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος (και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος) μακαριστό  Χριστόδουλο, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 1988.

 

 

Θα ακολουθήσει ο Αγιασμός των εγκαινίων του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Ν. Ιωνίας «Ίωνες» και η παρουσία του στην Ν. Ιωνία θα ολοκληρωθεί με συναυλία προς τιμήν του, που θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο προαύλιο της Ευαγγελιστρίας. Το περασμένο Φθινόπωρο τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση στην ενορία παρεκκλησίου επ’ονόματι του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος τελειώθηκε μαρτυρικώς κατά την Μηκρασιατική Καταστροφή του 1922.

 

Την Κυριακή 25/6, ο Παναγιώτατος θα προστεί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Στη 1 το μεσημέρι ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας, όπου θα παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, εκδήλωση που θα παρουσιάσουν, προς τιμήν του, οι μαθητές του Σχολείου του Αγροτικού Καταστήματος.

 

Share this post