«Ο Ντίκι στον Μαγικό Κόσμο του Διαδικτύου»

«Ο Ντίκι στον Μαγικό Κόσμο του Διαδικτύου»

 Διαδικτυακή εκπαιδευτική δράση με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών/μαθητριών και δεκάδων εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκπαιδευτική δράση: «Η Αθηνά και ο Ντίκι στον Μαγικό Κόσμο του Διαδικτύου», με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση συνδιοργανώθηκε, για πρώτη φορά από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety (https://www.cybersafety.cy), το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Ελλάδος (https://saferinternet4kids.gr/). Η δράση είχε ως στόχο την ενδυνάμωση δημιουργικών και κριτικά σκεπτόμενων μαθητών/μαθητριών, σε θέματα δημιουργικής, υπεύθυνης και ασφαλούς αξιοποίησης του Διαδικτύου.

Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, συμμετείχαν 200 περίπου τμήματα Α΄ και Β΄ τάξεων δημοτικών σχολείων της Κύπρου και της Ελλάδας. Με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τη βοήθεια των συγγραφέων και των ηρώων των παραμυθιών «Η Αθηνά μαθαίνει για τα προσωπικά δεδομένα» και «Ο Ντίκι στον Μαγικό Κόσμο του Διαδικτύου», ενημερώθηκαν με δημιουργικό τρόπο για την ασφαλή και την υπεύθυνη αξιοποίηση του Διαδικτύου.

Η σχετική δράση, που πρόσφερε την ευκαιρία σε τάξεις από Ελλάδα και Κύπρο να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν εξ αποστάσεως, ικανοποίησε πολύ τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μαθητές/μαθήτριες. Επιπρόσθετα, η όλη προσπάθεια αξιολογείται ως πολύ σημαντική, γιατί ενισχύει περαιτέρω την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου (Κύπρου και Ελλάδας). Επιπρόσθετα, η προσπάθεια αυτή υιοθετεί την προτροπή των σχετικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insafe και INHOPE) για ανταλλαγή απόψεων, βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και τεχνογνωσίας, που αφορούν στην προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου, καθώς, επίσης και της ανταλλαγής και αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, μεταξύ των δύο Κέντρων. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου: https://internetsafety.pi.ac.cy.

Share this post