Ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

Ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

Του  Δρ. Χριστόδουλου  Χατζηχριστοδούλου
& του Δρ. Ανδρέα Φούλια*

Η θέση του Επισκόπου στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι όχι μόνο διοικητικά σημαντική, αλλά και σωτηριολογικά απαραίτητη. Ο Επίσκοπος, όπως και ο Χριστός, το τριπλό αξίωμά του (Προφητικό, Αρχιερατικό, Βασιλικό) χρησιμοποιεί για την σωτηρία του ποιμνίου του. Στην περίπτωση του νέου Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου η διαποίμανση της Επισκοπής Αρσινόης τα τελευταία χρόνια ανέδειξε αβίαστα τα ποιμαντικά και πνευματικά χαρίσματά του. Εμείς ως Βυζαντινολόγοι στο σύντομο αυτό σημείωμα δεν θα αναφερθούμε σε αυτά αλλά, αδρομερώς θα περιγράψουμε το πολυσχιδές πολιτιστικό έργο, που αφήνει ως παρακαταθήκη στην Επισκοπή Αρσινόης.
Ο κ. Νεκτάριος φρόντισε για την ευπρέπεια των ναών της Επισκοπής, την οποία του ενεπιστεύθη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Στα χρόνια που πέρασαν συνεργάστηκε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη συντήρηση πολλών σημαντικών μνημείων της περιοχής του, όπως λ.χ. του καθολικού της μονής της Παναγίας Χρυσολάκουρνας στο χωριό Στενή, του ναού της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας – Αγίας Κυριακής στην Πόλη Χρυσοχούς, του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Χόλι. Ακόμη προχώρησε στην ανέγερση περικαλλούς ναού του Αγίου Μερκουρίου, πλησίον της Λυσού και του ναού του Αγίου Συμεών στη Γιόλου.
Για την τεκμηρίωση των εκκλησιαστικών μνημείων της Επισκοπής Αρσινόης προχώρησε με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Πάφου στην ανάθεση και έκδοση καλαίσθητου επιστημονικού Οδηγού για τα εκκλησιαστικά μνημεία της Λυσού, καθώς και για τα εκκλησιαστικά μνημεία της Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος θα εκδοθεί σύντομα. Έχει ακόμη ετοιμαστεί με δική του φροντίδα έκδοση για το Βυζαντινό Μουσείο της Επισκοπής Αρσινόης.
Άριστος γνώστης της βυζαντινής ζωγραφικής, αφού έχει μαθητεύσει κοντά στον γέροντά του Αρχιμανδρίτη Συμεών, Καθηγούμενο της μονής του Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου Τρούλλων, ασχολείται με την ιερά τέχνη της αγιογραφίας και ιστόρισε, πρόσφατα, μεταξύ άλλων και τις εικόνες του καθολικού της μονής του Αγίου Γεωργίου στη Λυσό.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, η ενθρόνιση του οποίου θα γίνει αύριο (6 Αυγούστου 19:00 στον καθεδρικό ναό Σωτήρος Λάρνακας) και ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος.

Γνωρίζοντας την καλλιτεχνική και θρησκευτική αξία των παλαιών εικόνων και ιερών κειμηλίων προχώρησε στη συντήρηση των θησαυρών αυτών.
Απλός, ευθύς, ταπεινός, προσηνής και πρόσχαρος είναι μερικά μόνο από τα χαρίσματα, τα οποία στολίζουν τον νέο Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος αγαπά τον τόπο, τους ανθρώπους και τα μνημεία της πίστης. Η εκλογή του στη Μητρόπολη Κιτίου θα προσδώσει σε αυτή νέα δυναμική και θα χαρίσει νέους γόνιμους καρπούς πίστης και αγάπης.

*Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τους συγγραφείς τους

 

Share this post