Ο Ν. Δένδιας τίμησε την κυρά της Ρω

Ο Ν. Δένδιας τίμησε την κυρά της Ρω

Μήνυμα για τα 39 χρόνια από το θάνατο της Κυράς της Ρω ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος  Νίκος Δένδιας με  μια συγκινητική φωτογραφία του τάφου, που αναπαύεται η μεγάλη Ελληνίδα πατριώτισσα.

«Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη): 39 χρόνια από τον θάνατό της, τη θυμόμαστε (φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στο μνήμα της, κατά την επίσκεψή μου στη Ρω ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στις 27/11/2014)».

 

**************************************************

Η Κυρά της Ρω

Επί σειράν ετών «φύλαγε Θερμοπύλες», υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω των Δωδεκανήσων.

Ήταν 13 Μαΐου του 1982, όταν η Δέσποινα Αχλαδιώτου άφηνε την τελευταία της πνοή, είχε όμως περάσει ήδη στην Ιστορία ως η «Κυρά της Ρω», η γυναίκα που δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί της, επιμένοντας να υψώνει κάθε μέρα, με την ανατολή του ηλίου, την ελληνική σημαία σε αυτή την ακριτική γωνιά.

Γεννημένη το 1890 στο τουρκοκρατούμενο αλλά ανθηρό από οικονομικής απόψεως Καστελόριζο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη εγκαταστάθηκε το 1924 μαζί με το σύζυγό της, Κωνσταντίνο, στη βραχονησίδα Ρω, όπου ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία.

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή της Δωδεκανήσου.

Από το 1943 η Δέσποινα Αχλαδιώτη ύψωνε κάθε πρωί στη Ρω την ελληνική σημαία, την οποία υπέστελλε με τη δύση του ηλίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη νησίδα αυτήν, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό και τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

*Δείτε σχετικό βίντεο της ΕΡΤ από εκπομπή του αείμνηστου Φρέντι Γερμανοού

Share this post