Ο Ν. Χριστοδουλίδης κάλεσε τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να λάβουν υπόψη τις προθέσεις της Άγκυρας

Ο Ν. Χριστοδουλίδης κάλεσε τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να λάβουν υπόψη τις προθέσεις της Άγκυρας

“Εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος  καταδεικνύουν τις προθέσεις της Τουρκίας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ”, τόνισε ο ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβαση στο ΣΕΥ,  κατά την συζήτηση  για την Τουρκία και τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι επισημάνσεις του ΥΠΕΞ ήταν :

  1. Η πρώτη αφορά στις τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει της επίσκεψης του Πρ. Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ.
  2. Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με την κλιμακούμενη σε ένταση και επιθετικότητα ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με νέες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
  3. Τρίτον, σε σχέση με την τουρκική βάση drone στις κατεχόμενες περιοχές, που θα ενισχύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές , σημείωσε, θα πρέπει να προσεγγιστούν μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισης της Τουρκίας στη Γενεύη και της επιμονής της σε λύση δύο κρατών, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ και εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε προαναφερθείσα ενέργεια από τουρκικής πλευράς, τόσο σε ότι αφορά τις συζητήσεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όσο και στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

Εισάγοντας τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις και αναφερόμενος στις Ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ Josep Borrell ξεκαθάρισε ότι χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να σταλούν θετικά μηνύματα στην Τουρκία. [Σε σχέση με πρόσθετη χρηματοδότηση για προσφυγικό, ο Borrell ενημέρωσε ότι οι οποίες πιστώσεις θα απαιτηθούν δεν έχουν εξευρεθεί και δεν είναι διαθέσιμες]

Αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων καιη  Γερμανία, σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους ότι το μήνυμα που δίδουν στην Άγκυρα είναι ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει διάρκεια και πρέπει να καλύψει και τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο (έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στις σχετικές παρεμβάσεις σε εν εξελίξει διαδικασία για κυπριακό,  Αμμόχωστο, ΑΟΖ, εφαρμογή υφιστάμενης συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης έναντι ΚΔ) προτού μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα.

*Δείτε πλάνα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (21.6.2021) της Ε.Ε.

 

Share this post