Ο Μπλίνκεν και οι Ευρωπαίοι ξεχνούν το πιό βασικό
H Τουρκία είναι πλέον σύμμαχος με τη Ρωσία…
Του Μιχάλη Ιγνατίου*
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησε τη Δευτέρα να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις της υπερδύναμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχαν φτάσει στο ναδίρ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθούν οι σχέσεις και να υπάρξει στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των κινδύνων, λόγω της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και των στενών δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η τελευταία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ενεργεί με τρόπο που πλήττονται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Ο κ. Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικά και για τις σκέψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Τουρκία.
- “Η Τουρκία παραμένει εταίρος μας στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Τουρκία”.
Οι σκέψεις του δεν διαφέρουν απ’ όσα είπε τον τελευταίο μήνα ο Αμερικανός υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα. Αυτό που διαφέρει είναι ότι θα αντιμετωπιστεί το “πρόβλημα Τουρκία” σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και αυτό δεν είναι αναγκαστικά καλό, για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, διότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν κυρώσεις ενώ οι Αμερικανοί, λόγω βασικά του ρωσικού συστήματος S-400, θέλουν να τιμωρήσουν περαιτέρω την Τουρκία, με στόχο να αλλάξει στάση και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τη Δυτική Συμμαχία. Αν επιβληθούν οι θέσεις των Ευρωπαίων για την Τουρκία, πάλι θα διασωθεί η παραβατική κατοχική δύναμη. Και θα σταλεί ένα ακόμα λάθος μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν: ότι μπορεί να παρανομεί και να μην τιμωρείται
Η αμερικανική πολιτική, που εξέφρασε ο κ. Μπλίνκεν, είναι ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή η συμπεριφορά της, που για πολλούς στην Ουάσιγκτον προσβάλλει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε να προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας, φέρεται να είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, επιθυμούν διακαώς να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό μαντρί. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν την παραμονή των S-400 στο τουρκικό έδαφος, ούτε τις στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία.
- Η φράση του κ. Μπλίνκεν σε ελεύθερη μετάφραση είναι ότι η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να κάνουν προσπάθειες ώστε η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη προς τη Δύση. Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να διακόψει τις στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν απτά αποτελέσματα και συγκεκριμένες ενέργειες ότι η Τουρκία αλλάζει τη στάση της. Εάν συμβεί αυτό τότε η Αμερική είναι έτοιμη να ενισχύσει τις σχέσεις της την Άγκυρα. Είναι απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν από την τουρκική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ζητούν άμεση μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και την στήριξη που προσφέρει η Αμερική και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει μέρος στην τριμερή συν 1 του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σε μία στιγμή της ομιλίας του ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να είπε ότι η Τουρκία προκαλεί κρίσεις στις εξωτερικές της σχέσεις και έχει πολλά θέματα στο εσωτερικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα Δημοκρατίας. Είναι η παραδοχή ότι πρόκειται για ένα προβληματικό σύμμαχο και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους από κοινού, είπε ο Αμερικανός υπουργός στους Ευρωπαίους ομολόγους του, και να εκφράσουμε την ετοιμότητά μας για κίνητρα και ενίσχυση των σχέσεων, εάν φυσικά πρώτα δούμε πραγματικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: σχέση της κατοχικής δύναμης με την Αμερική δεν θα είναι εύκολη. Και οι δύο χώρες είναι εγκλωβισμένες σε σοβαρά -και θα μπορούσαμε να πούμε- σε άλυτα προβλήματα. Ποια εκ των δύο χωρών θα υποκύψει στην άλλη; Ο σημερινός Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Θα χρειαστεί μεγάλη πίεση και αποφασιστικότητα από την Αμερική.
Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Τουρκία; Και εάν η απάντηση είναι θετική… Είναι διατεθειμένος ο Πρόεδρος της Αμερικής να καθαρίσει το τουρκικό καρκίνωμα; Προσωπικά, έχω πάντα μία αμφιβολία και για τους Δημοκρατικούς αν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η Τουρκία είναι πλέον σύμμαχος με τη Ρωσία…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γίνεται αναφορά στην Τουρκία, ως θέμα συζήτησης στη συζήτηση του κ. Μπλίνκεν με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών…
*ΠΗΓΗ: hellasjournal./ Τα ενυπόγρφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους