Ο Μπάϊντεν στο Κίεβο .- Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Ο Μπάϊντεν στο Κίεβο .- Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Συνομιλίες με Ζελένσκι και επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, όπου συναντήθηκε με τον Κιέβου Επιφάνιο. 

Τέσσερις μέρες, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν πραγματοποίησε σήμερα (20.2.2023) ξαφνικά  επίσκεψη “αστραπή”στο Κίεβο , με σημασία τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος  , με την σύζυγό του, υποδέχτηκαν  τον Αμερικανό πρόεδρο  στη βεράντα του παλατιού Mariinsky, στο κέντρο του Κιέβου. 

Στην συνέχεια  παρουσίασαν τα μέλη των αντιπροσωπειών τους  οι δύο  πρόεδροι  είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία, ανέφερε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Μπάϊντεν αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς.
“Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή υποστήριξης για την Ουκρανία”, δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι θα μιλήσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση στο μέτωπο και τον ουκρανικό λαό, ο οποίος περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.
“Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο, για να πετύχουμε σε αυτόν τον πόλεμο, για να κάνουμε την Ουκρανία ακόμη πιο ισχυρή και πώς να κερδίσουμε φέτος”, είπε.
Ο Τζο Μπάϊντεν σημείωσε τη σημασία της σημερινής παρουσίας του στην Ουκρανία, η οποία καταδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους.
“Νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της βάναυσης επίθεσης”, δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Κατά την ενημέρωση ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και εξοπλισμό αεράμυνας.
“Το πακέτο που ανακοινώθηκε σήμερα περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα HIMARS και τα οβιδοβόλα, περισσότερα Javelins, αντιαρματικά συστήματα, συστήματα εναέριας επιτήρησης για την προστασία του ουκρανικού λαού από τους βομβαρδισμούς”, δήλωσε ο Μπάϊντεν .
Υπενθύμισε επίσης τις δεσμεύσεις για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία: περισσότερα από 700 άρματα μάχης, χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, χίλια συστήματα πυροβολικού, περισσότερα από 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού κ.λπ.
“Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις εναντίον ελίτ και εταιρειών, που προσπαθούν να αποφύγουν ή να γεμίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πλάνα του Τζο Μπάϊντεν στην πλατεία Μιχαηλίβσκα του Κιέβου αναρτήθηκαν  στο διαδίκτυο. Οι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν τίμησε τους πεσόντες υπερασπιστές της Ουκρανίας.
Το κεντρικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας αποκλείστηκε από την κυκλοφορία. 
Μετά την άφιξη του Μπάϊντεν στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός μεγάλης κλίμακας σε όλες τις περιοχές. Ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν από δύο αεροδρόμια στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό Politico, οι βοηθοί του Μπάϊντεν είχαν διερευνήσει, αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να έρθει κρυφά στην Ουκρανία την προηγούμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, προσπαθούσαν να μάθουν, αν υπήρχαν τρόποι να περάσουν με ασφάλεια τα σύνορα.
Σἠμερα, καθώς ο Τζο Μπάϊντεν έφτανε στο Κίεβο, ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος έκανε κύκλους στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας

Πηγή-ΦΩΤΟ: tsn.ua/politika

 *****

Τζο Μπάϊντεν και Μητροπολίης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος
Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Ουκρανό ομόλγο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι,  επισκέφθηκε τον  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, όπου  συνάντησε τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου &πάσης Ουκρανίας,  Επιφάνιο  Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας (OCU) ευχαρίστησε τον πρόεδρο  Μπάϊντεν  για την υποστήριξη που ο ίδιος προσωπικά, ο λαός και η κυβέρνηση της Αμερικής παρέχουν στην Ουκρανία στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής. 
Στη συνομιλία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της OCU ο Αμερικανός πρόεδρος  αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Κίεβο και σε επίσκεψη στη Μονή Μιχαηλόφσκι, καθώς και στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη  Επιφάνιο στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στο τέλος της επίσκεψης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος  ευχήθηκε στον Αμερικανό  πρόεδρο και τον λαό της Αμερικής τις ευλογίες του Θεού.
 Κοντά στο τείχος μνήμης της Μονής Mikhailívs ʹkogo οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας τίμησαν τους Ουκρανούς στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στη μάχη με τους Ρώσους εισβολείς. 
ΦΩΤΟ: pomisna.info/uk

Share this post