Ο Μπάιντεν καλεί τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση για Αγία Σοφία

Ο Μπάιντεν καλεί τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση για Αγία Σοφία

Το Λονδίνο υιοθετεί την θέση Ερντογάν

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ως “κυριαρχικό θέμα” που αφορά την κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί το Λονδίνο την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς  σε τέμενος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση διατυπώνει την ευχή η Αγιά Σοφιά, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να παραμείνει προσβάσιμη σε όλους.

Η ίδια πηγή σχολίασε στο ΚΥΠΕ πως η διατήρηση της προσβασιμότητας του μνημείου θα επιτρέπει την κατάδειξη της «πλούσιας και ποικιλόμορφης» ιστορίας της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προχώρησε σε μια προκλητική ανάρτηση,  στην οποία παρουσιάζει την Αγία Σοφιά και επίσημα ως τζαμί, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια Σοφιά σε τζαμί είναι ορόσημο στην επαναγέννηση της Τουρκίας ως ένα ισχυρό Μουσουλμανικό κράτος μετά από ένα αιώνα λανθασμένων προσπαθειών να μιμηθεί την Χριστιανική Δύση, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οσοι αντιδρούν σε αυτή την προσπάθεια, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, θεωρούν την κίνηση ως μια ακόμα δραματική απόδειξη ότι μια λιγότερο κοσμική και ανεκτική Τουρκία έχει αναδυθεί υπό την ηγεσία του Ερντογάν.

«Με το να μετατρέψει την Αγια Σοφιά ξανά σε τζαμί λέει στον κόσμο ‘δυστυχώς δεν είμαστε πια κοσμικοί’», λέει στο BBC ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Orhan Pamuk. «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι που όπως εγώ φωνάζουμε εναντίον αυτής της κίνησης αλλά οι φωνές μας δεν ακούγονται».

Για τους συντηρητικούς στην Τουρκία η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι η «μεγάλη στιγμή», δήλωσε ο Mustafa Akyol, καθηγητής στο αμερικανικό Cato Institute. «Πιστεύουν στον ‘νόμο του σπαθιού’, το δικαίωμα των Οθωμανών να μετατρέψουν μια εκκλησία σε τζαμί ως αποτέλεσμα της κατάκτησης», συμπλήρωσε. «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ρωτάω όμως: Τι θα πείτε, αν το Ισραήλ κάνει κάτι στο Al Aqsa; Δεν θα είναι και αυτό σωστό με βάση το ‘νόμο του σπαθιού’;»

«Με πολλούς τρόπους είναι μια σοκαριστική απόφαση», δήλωσε ο James Ker-Lindsay καθηγητής του London School of Economics που ειδικεύεται στην ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Συνεισφέρει σε ένα πτωτικό σπιράλ στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, και θα εξαφανίσει οποιοδήποτε εναπομείναν επίπεδο εμπιστοσύνης».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ-ΚΥΠΕ

Share this post