Ο Μπάιντεν και η Λύση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους

Ο Μπάιντεν και η Λύση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να δείξει τα αντανακλαστικά του και να εξετάσει τα περιθώρια ελιγμών του.

Tου δρα. Ευάγγελου Βενετή*

Η διατήρηση του οπλοστασίου της Χαμάς δημιούργησε αναταράξεις και ανησυχία στην ισραηλινή ηγεσία για το ενεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών και κυρίως της ενίσχυσης του ηθικού των Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και ειδικά κατά πόσο είναι δυνατόν ο Εαρινός Πόλεμος της Γάζας να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό.

                                                                                                     Λωρίδα της Γάζας

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές προς αυτή την κατεύθυνση αυτή την στιγμή,  αλλά παραμένει άγνωστο με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ξανάρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, την στιγμή μάλιστα που η εκεχειρία μοιάζει εύθραυστη, λόγω της προσπάθειας του Τελ Αβίβ να αναζωπυρώσει την σύγκρουση με επίκεντρο την Πλατεία των Τεμενών ώστε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που αποκόμισε από τον Εαρινό Πόλεμο.

Παράλληλα υπό το καθεστώς αυξημένων πιέσεων αφενός από τη διεθνή κοινότητα και μέρος των πολιτευτών του υπέρ των Παλαιστινίων, αφετέρου από το Τελ Αβίβ και το Λόμπι που θέλουν να συνεχιστεί η ευνοϊκή για το Τελ Αβίβ αμερικανική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να δείξει τα αντανακλαστικά του και να εξετάσει τα περιθώρια ελιγμών του.

Share this post