Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών του Λευκού Οίκου

Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών του Λευκού Οίκου

Σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Αριζόνα και στη Νεβάδα, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και η αγωνία για την έκβαση της εκλογικής μάχης , από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί ποιος από τους Τραμπ και Μπάιντεν θα ηγηθεί των ΗΠΑ από τις 21 Ιανουαρίου 2021 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται από κυριολεκτικά προ των πυλών του Λευκού Οίκου, μετά την κρίσιμη επικράτησή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις Πολιτείες-κλειδιά του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, αλλά και το προβάδισμα που έχει σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι οποίες θα τον στείλουν -εφόσον τις κερδίσει και επίσημα- στο Οβάλ Γραφείο.

 

 Ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ, και για να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρία πρέπει να πάρει τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνα (που φαίνεται να κερδίζει) και τους 6 της Νεβάδα.

Στην πρώτη, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών λαμβάνει το 50,5% και ο Τραμπ το 48,1%, ενώ στη δεύτερη, με βάση τα νεότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο Μπάιντεν αυξάνει τη διαφορά με την οποία προηγείται σε περισσότερες από 11.000 ψήφους, με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 49,5% έναντι 48,5% του αντιπάλου του.

Το ενδιαφέρον υπάρχει  και σε δύο ακόμη Πολιτείες, τη Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια, όπου ο Μπάιντεν υπολείπεται μεν σε ψήφους του Τραμπ, ωστόσο η διαφορά τους είναι πολύ μικρή και οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, όπου φαίνεται να προηγείται ο Μπάιντεν, μπορεί να βοηθήσουν τον υποψήφιο τους να κάνει την έκπληξη. Στη Τζόρτζια το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ και το προεκλογικό επιτελείο του έχουν ξεκινήσει “ανταρτοπόλεμο” καταθέτοντας μπαράζ προσφυγών είτε για την επανακαταμέτρηση ψήφων, όπως στο Ουισκόνσιν, είτε για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε Πολιτείες όπου ο ίδιος προς το παρόν προηγείται, όπως στην Πενσιλβάνια και στην Τζόρτζια.

Στην Αριζόνα ο Τραμπ ευνοείται από την παράταση της καταμέτρησης και πλησιάζει τον Μπάιντεν σε αυτήν την Πολιτεία, που το 2016 την είχε χάσει, με μικρή διαφορά, από τη Χίλαρι Κλίντον. Η υπουργός Εσωτερικών της Αριζόνας, Κέιτι Χομπς, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι η καταμέτρηση θα συνεχιστεί “πιθανότατα” μέχρι και αύριο.

Αναλυτικά, οι πολιτείες που συνεχίζεται η καταμέτρηση είναι:

– Αριζόνα (11 εκλέκτορες): Μπάιντεν 50,5%, Τραμπ 48,1%

 

– Τζόρτζια (16 εκλέκτορες): Τραμπ 49,6%, Μπάιντεν 49,2%

 

– Νεβάδα (6 εκλέκτορες): Μπάιντεν 49,3%, Τραμπ 48,7%

 

– Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες): Τραμπ 50,1%, Μπάιντεν 48,7%

 

– Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες): Τραμπ 50,4%, Μπάιντεν 48,3%

 

– Αλάσκα (3 εκλέκτορες): Τραμπ 62,9%, Μπάιντεν 33%.

Στην Αριζόνα (11  εκλέκτορες) ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,1% του Τραμπ, διαφορά μόλις 68.000 ψήφων, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων.

Ο πολυπράγμων  Ίαν Μπρέμερ ανέβασε  στο Twitter  ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο μπροστά στον Λευκό Οίκο. «Δεν υπάρχει ομιλία αποδοχής της ήττας…Αλλά υπάρχει ένα φορτηγό μπροστά στον Λευκό Οίκο», γράφει. Δηλαδή , κάτι σε… μετακόμιση.

Το δίκτυο Fox και το πρακτορείο Associated Press δίνουν ήδη νικητή των Μπάιντεν, όμως άλλα μέσα ενημέρωσης περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καταμέτρηση που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πιθανότατα  θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Στην Τζόρτζια (16  εκλέκτορες), μια Πολιτεία που κατά παράδοση ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται από το βράδυ της Τρίτης, αλλά ο Μπάιντεν έχει μειώσει τη διαφορά σε λιγότερες από 17.000 ψήφους (ποσοστά 49,5% έναντι 49,2%). Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα και ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Στη Νεβάδα (6  εκλέκτορες) έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων. Ο Μπάιντεν προηγείται με 49,3% έναντι 48,7%, δηλαδή διαφορά μικρότερη των 8.000 ψήφων.

Στην Πενσιλβάνια (20  εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,4% έναντι 48,3%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 700.000 ψήφοι ακόμη, όλες τους επιστολικές. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρολίνα (15  εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων (ποσοστό 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν). Όμως στην Πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διάστημα 9 ημερών.

 

Share this post