Ο Μουσταφά ρίχνει “γέφυρα” στον Ταγίπ

Ο Μουσταφά ρίχνει “γέφυρα” στον Ταγίπ

“Γέφυρα” προς τον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ρίχνει ο Μουσταφά Ακιντζί, καθώς πλησιάζουν οι “εκλογές” του Οκτωβρίου. Βλέποντας ότι ο εκλεκτός της Άγκυρας είναι ο ανυποψήφιος του, Ερσίν Τατάρ, ο Ακιντζί εμφανίζεται έτοιμος να βάλει την Άγκυρα  συνεταίρο στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου. Στον «κοινό πλούτο έχουν μερίδιο και οι δύο κοινότητες», δήλωσε, κάτι  που παραπέμπει σε διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και με άλλες χώρες της περιοχής, δηλαδή την Τουρκία. 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Βατάν» (πηγή ΓΤΠ), μίλησε για «δίκαιο διαμοιρασμό και συναίνεση στην ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με την προσέγγιση Ακιντζί «το φυσικό αέριο που υπάρχει γύρω από την Κύπρο περιέχει πλούτο για το μέλλον σε περίπτωση που συνεργαστούν τόσο οι δύο κοινότητες του νησιού όσο και οι χώρες της περιοχής». 

Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν 

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτή η πρόταση, που είχε υποβάλει τον Ιούλιο του 2019, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Θέση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι πως υπάρχουν τρεις δρόμοι που μπορεί να ακολουθηθούν στο θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο:

  1. Αναστολή των δραστηριοτήτων όλων των πλευρών μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, 
  2. Δημιουργία συνθηκών για διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων, ή 
  3. Να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση κατά την οποία η κάθε πλευρά διεξάγει τις δικές της δραστηριότητες. 

Ο Ακιντζί σημείωσε ότι από την ώρα που δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του, «ο καθένας διεξάγει χωριστά τις δικές του εργασίες», δηλαδή «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή». Θεωρεί αυτό τον δρόμο ως επικίνδυνη διαδικασία που προκαλεί συγκρούσεις.

Τέλος, υποστήριξε πως «για να μπορέσει να συνεχίσει την ανάπτυξη της η περιοχή μας με ειρήνη και σταθερότητα είναι αναπόφευκτο να βρεθούν όλες οι πλευρές στον δρόμο της λογικής στη βάση της συνεργασίας, του διαλόγου και της συναίνεσης». 

 

Share this post