«Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», διαμηνύει ο Ερντογάν

«Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», διαμηνύει ο Ερντογάν

Σε κρεσέντο προκλητικότητας προχωρά η τουρκική πλευρά, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.
«Ο Μωάμεθ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί», διαμηνύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το κείμενό του συνοδεύει εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μιλά για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό».

«Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονή της θλιβερής 568ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, στίχους από το κοράνι διάβασε σε μαθητές ισλαμικών σχολείων, μέσα στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο τέλος δεν αρνήθηκε μια φωτογραφία, με τους μικρούς μαθητές.

Προηγήθηκαν τα εγκαίνια του νεόκτιστου τεμένους Ταξίμ, στο κέντρο της Πόλης, το οποίο αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ερντογάν, από την εποχή που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη, δεν ήταν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη από την τουρκική διπλωματία και τέθηκε προς την ελληνική πλευρά -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή.

Εξάλλου δεν συμπληρώθηκε χρονικά ούτε ένας μήνας, από την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα μειονοτήτων, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που συνοδεύτηκε με προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Έχοντας βάλει στον «πάγο» τις προκλήσεις με τα σεισμογραφικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με το φόβο κυρίως των ΗΠΑ και λιγότερο της ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα στη Θράκη, τόσο για να πιέσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και για να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο, σε μία εποχή που η δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν βρίσκεται στα… τάρταρα.

Αυτά σε μία εποχή που ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει το ρόλο του προστάτη των δικαιωμάτων των απανταχού μουσουλμάνων, όπως πρόσφατα στην Παλαιστίνη, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε νέο … χαλίφη.

Πηγή: protothema

Share this post