Ο Μητσοτάκης καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Ο Μητσοτάκης καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

*Δεν θα γίνουναποδεκτά  τετελεσμένα γεγονότα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων.

*Τοποθετήσεις από Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Μέρκελ και Μισέλ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει  τις προκλήσεις “για να αρχίσουμε ένα διάλογο ως πολιτισμένοι γείτονες”. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε    πως κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε αυξημένο επίπεδο προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας και επανέλαβε ότι με την Άγκυρα υπάρχει διαφωνία μόνο για το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αυτό που τους είπαμε ανοιχτά είναι να κάτσουμε να συζητήσουμε ως  πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», ενώ επισήμανε πως μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές  πως δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης,  τόνισε πως «υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της ,αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη», εξηγώντας πως «αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της».

Υπάρχει ρίσκο με την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα «Λήμνος» είπε ότι «Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας,  αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αν θεωρεί αμφισβητούμενες τις περιοχές, που εμείς θεωρούμε μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, θα έπρεπε να καθίσουν μαζί μας να το συζητήσουμε. Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, για τον κόσμο». 

Συναφώς  εξήγησε«για αυτό βλέπετε το γαλλικό ναυτικό, την ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, για αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη”.

Αν η Τουρκία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «συνεχίσει αυτήν την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές. Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό, ελπίζω η Ελλάδα να γινόταν μια γέφυρα και να βοηθούσε την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη και να εγκαθιδρύσει μια πιο εποικοδομητική σχέση».

Ανέφερε ακόμη πως αυτό ακριβώς πρότεινε στον πρόεδρο Ερντογάν, όταν τον συνάντησε για πρώτη φορά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς, πρόσθεσε , ” τα πράγματα έκτοτε πήραν την κατηφόρα”.

Αυτή η συμπεριφορά , συνέχισε , δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου,  αλλά τη συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. “Γι’ αυτό  και είναι επίσης μεγάλο θέμα ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της και το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.Όπως είπε, μάλιστα, έθεσε το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ «και θα το θέσω ξανά».

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει σαν προσχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός τρόπος για άσκηση εξωτερικής πολιτικής». 

«Δεν θα υπάρξει νέο locldown»

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει νέο lockdown. 

«Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να τονίσει όμως πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα»

«Είμαστε θύματα μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα των Νew Υork Τimes ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε πρόσφυγες στην θάλασσα, το οποίο διέψευσε υπογραμμίζοντας: «Όχι, δεν συνέβη. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαιη συνοριακή πολιτική. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί συνιστούν προσβολή για το λιμενικό μας. Το ελληνικό λιμενικό έχει διασώσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα. Και τα νησιά μας πάντα παρείχαν καταφύγιο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο το μεταναστευτικό. «Απείλησε την Ευρώπη, απείλησε την Ελλάδα, να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους να περάσουν τα σύνορα μας. Τότε είπαμε, αυτό δεν θα συμβεί, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Υπήρξαν παρόμοιες αναφορές, όλες αυτές οι αναφορές είναι από την ίδια πηγή, προέρχονταν από την Τουρκία»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:  «Είμαστε θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Όμως λέω και πάλι ότι, αν υπάρξει οποιοδήποτε επεισόδιο, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσω. Η Ελλάδα σέβεται το κράτος δικαίου, έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πολλοί από αυτούς θα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».

 

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μέρκελ και Μισέλ 

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για την Λευκορωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία παράλληλα τόνισε πως η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχία, ενώ υπογράμμισε πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ΑΟΖ καθίσταται αναγκαίος.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις της μετά την Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η γερμανική πλευρά επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη», δήλωσε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Όπως ανέφερε στην συνέχεια η καγκελάριος, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες που είχαν σταματήσει το 2016, ενώ τόνισε πως κατά την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο στόχος θα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Σ. Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σ. Μισέλ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη» για να προσθέσει: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, της Κύπρου και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε. 

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετέθεσε το ζήτημα για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, για να τονίσει σε κοινή γραμμή με τον Σ. Μισέλ: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων».

 

 

 

Share this post