Ο Μητροπολίτης Ταμασού “δίνει ευλογία” στον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Ο Μητροπολίτης Ταμασού “δίνει ευλογία” στον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ. Ταμασού & Ορεινής, την οποία λάβαμε μαζί με φωτογραφίες , αναφέρει:

“Σήμερα Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας  με τη συνοδεία του έγινε δεκτός σε ακρόαση από την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο ιστορικό Φανάρι.

Συζητήθηκαν διαφορά θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική επικαιρότητα, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κκ Χρυσοστόμου Β’. ( σ.σ. οι υπογραμμίσεις , με μαύρα γράμματα, στο πιο κάτω στο κείμενο της ανακοίνωσης είναι της ιστοσελίδας) 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ηγείται 70μελούς ομάδας προσκυνητών στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της θρονικής εορτής του Αποστόλου Ανδρέου,  αλλά και του γεγονότος ότι κατόπιν ευλογίας, ο Παναγιώτατος θα χειροτονήσει εις τον βαθμό του διακόνου, μοναχό με το όνομα Βαρθολομαίος, αδελφό της Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Από αριστερά : Ο Αρχι. Προρφύριος, ο Αρχιμ . Βαρνάβας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε το οφίκιο από τον εν Κιέβω Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Μόσχας, Ονούφριο, ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου και Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ταμασού πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Θεόδωρος, ο Αρχιμ . του Οικουμενικού Θρόνου, Διονύσιος, και ο διάκονος του Μητροπολίτη Ταμασού, Ραφαήλ.   

Ο Πανιερώτατος, κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με  Ελληνοαμερικανούς  οφφικιάλους της Μητρός Εκκλησίας. Ακόμη δε, ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου, Αρχιεπίσκοπο Βίσγοροντ κ. Αγαπητό, καθώς και άλλους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρώτος από αριστερά ο μοναχός Βαρθολομαίος, ο οποίος αύριο θα χειροτονηθεί διάκονος

Η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κορυφώνεται αύριο με την συμμετοχή της αντιπροσωπείας μας στη θρονική εορτή της μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Κατά τη διάρκεια του Πατριαρχικού και Συνοδικού Συλλειτούργου ο Παναγιώτατος θα χειροτονήσει σε Διάκονο τον μοναχό Βαρθολομαίο από την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής”.

*****************************************************************

Από την πιο πάνω ανακοίνωση αξίζει σχολιασμού η διατύπωση Ο Μητροπολίτης Ταμασού ηγείται 70μελούς ομάδας προσκυνητών στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της θρονικής εορτής του Αποστόλου Ανδρέου,  αλλά και του γεγονότος ότι κατόπιν ευλογίας, ο Παναγιώτατος θα χειροτονήσει εις τον βαθμό του διακόνου, μοναχό με το όνομα Βαρθολομαίος, αδελφό της Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής “.

Από την , με μαύρα γράμματα,  υπογράμμιση συνάγεται το πρωτοφανές στην εκκλησιαστική τάξη συμπέρασμα ότι  “ευλογών” είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού . Είναι δυνατόν ένας Μητροπολίτης “να δίνει ευλογία” σε Προκαθήμενο Εκκλησίας και μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη; 

Η ορθή διατύπωση έπρεπε να είναι ότι, μετά από παράκληση-αίτημα του Μητροπολίτη Ταμασού , ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χειροτονήσει εις τον βαθμό του διακόνου, μοναχό με το όνομα Βαρθολομαίος , αδελφό της Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής”.

Η ατυχέστατη διατύπωση δύο τινά μπορεί να υποδηλώνει: Ή ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού δεν γνωρίζει καλά  την ελληνική γλώσσα ,ή έπαρση  για να περάσει στην Κύπρο την άποψη ότι είναι σε θέση να “δίνει ευλογία”, ακόμη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Η ανακοίνωση πρέπει να αποσυρθεί και να εκφραστεί συγγνώμη για το ολίσθημα , πριν από την αυριανή χειροτονία.

Α. Βικέτος

******************************************

ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ – ΦΑΝΑΡΙ
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 08:00

Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτή του Αποστολικού και Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αύριο Τετάρτη,  30 Νοεμβρίου 2022. Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει από τις 08:00, σε απευθείας σύνδεση με τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, την ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.

Συντονιστείτε στη συχνότητα της ΕΡΤ3 & της ERTWΟLD καλωδιακά, δορυφορικά ή διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα ERTFLIX.

Share this post