Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος πέρασε στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία .

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος πέρασε στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία .

Εκοιμήθη, σύμφωνα με το Fosfanariou.gr,  σήμερα, 24 Αυγούστου 2022, τα ξημερώματα o Μητροπολίτης  Διοκλείας Κάλλιστος Ware, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και διακεκριμένος θεολόγος του καιρού μας.

Ο μακαριστός Κάλλιστος Ware   γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934.  Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα “Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη”. Το 1959 – 1960 δίδαξε  ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέχτηκε  και διορίστηκε  Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.

Το 1970 εκλέχτηκε  Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάστηκε  Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε ι στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.

Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος. Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Το 1983 άρχισε να ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών. Ήταν πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και ήταν συνεκδότης του περιοδικού Subornst.  Το 2007  η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανύψωσε  σε Τιτουλάριο  Μητροπολίτη Διοκλείας. 

ΦΩΤΟ: Fosfanariou.gr

Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των ΗΠΑ, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware υπήρξε με τον Φίλιππο Sherrard, μεταφραστής του μνημειώδους έργου της Φιλοκαλίας στα Αγγλικά.   H Πολιτιστική Εταιρεία Αίνος σε συνεργασία με το University of Winchester, Orthodox Theological Research Forum, Fellowship of SS Alban and Sergius and the House of SS Gregory and Macrina – Oxford, διοργάνωσαν εκδήλωση για τη Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών και τον Φίλιππο Sherrard, στο πλαίσιο του πολιτιστικού ταξιδιού στη Λίμνη Ευβοίας, στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015. Στην εκδήλωση ο Κάλλιστος Ware μίλησε για τη μαρτυρία και το θεολογικό εύρος της σημαντικότερης ίσως νηπτικής ανθολογίας του Χριστιανισμού.

Επίσης, ο Κάλλιστος Ware έγραψε πολλά έργα στα αγγλικά . Σε ελληνική μετάφραση κυκλοφορούν , μεταξύ άλλων , τα ακόλουθα:

  • Το έσχατο μυστήριο
  • Το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα της Αγίας Τριάδος
  • Οικολογική κρίση και ελπίδα
  • Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα
  • Η εντός ημών βασιλεία
  • Ο ορθόδοξος δρόμος
  • Η Δύναμη του Ονόματος

ΦΩΤΟ: .alithia.gr

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, στις 17 Αυγούστου 2014,  είχε χοροστατήσει και είχε προστεί της λιτανείας των ιερών εικόνων, κατά την πρώτη , μετά το 1922, Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον μόλις τότε εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης. 

 

Share this post