Ο Μιχ. Βασιλειάδης για την φυλάκιση του Osman Kavala

Ο Μιχ. Βασιλειάδης για την φυλάκιση του Osman Kavala

«Γνωρίζω για την βράβευση του Osman Kavala και πολύ φοβάμαι μήπως για την ίδια αιτία βρίσκεται εκεί που βρίσκεται!»

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, σχολιάζει την βράβευση και την στήριξη του Οsman Kavala από την διεθνή κοινότητα.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της 25ης επετείου της απένειμε για το 2019 το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ανθρώπους, που βάσει του επιστημονικού και τεχνικού υποβάθρου τους, προώθησαν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αξίες της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάμεσά τους και ο Οσμάν Καβάλα, επίτιμος Δημότης της Καβάλας και μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) σε αναγνώριση της εκ μέρους του αφοσιωμένης και ακούραστης προώθησης της γνώσης, της προστασίας και της διατήρησης της επαπειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς των μειονοτικών πληθυσμών και ιδίως για εκείνη των Αρμενίων. Παρά την απουσία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, ο Οσμάν Καβάλα κατέστησε δυνατή τη συνεργασία Τούρκων και Αρμενίων εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων για την προστασία και διατήρηση μερικών από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της αρμενικής κουλτούρας στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εγγραφή στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO του τόπου της Άνι το 2016.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Kavala στην φυλακή, αλλά και για την κατάσταση στην Τουρκία μίλησε στο «Alpha Radio» ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της ελληνόφωνης εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μ. Βασιλειάδης

Η λογοκρισία στην Τουρκία

Αρχικά ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως: «Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά όταν βρίσκεσαι στην Πόλη, πρέπει να σέβεσαι τα σύνορα, που σου βάζει η επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η οποία τελευταία έβγαλε μία απόφαση που λέει «όταν θα δίνετε αυτές τις εκπομπές, είτε είναι εκπομπές πολιτιστικές, είτε ειδήσεων κτλ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες μας». Τώρα ποιοί είναι οι «μας» δε το ξέρουμε. Ο Kavala είναι για μένα ένας εξαιρετικός άνθρωπος, δε μπορώ να πω ότι ήμασταν όλη μέρα μαζί ή κολλητοί, αλλά τον παρακολουθώ και η δραστηριότητά του ήταν από τις λίγες ανθρωπιστικές που έχω συναντήσει».

Σχετικά με την βράβευση του Οsman Kavala τόνισε πως:
«Γνωρίζω για την βράβευσή του και πολύ φοβάμαι μήπως για την ίδια αιτία βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Αυτό για το κατηγορητήριο ισχύει και για πάρα πολλούς συνάδελφους δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ισχύει για πάρα πολλούς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, δασκάλους κτλ, οι οποίοι για κάποια δήλωση συμπαράστασης που έκαναν βρίσκονται στις ίδιες καταστάσεις. Είναι κάτι πολύ γενικότερο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη, δυστυχώς οι φίλοι μας Ευρωπαίοι για ειδικές περιπτώσεις ενδιαφέρονται, αλλά γενικότερα για τις σχέσεις τους με την Άγκυρα προτιμούν να έχουν σε πρώτο πλάνο τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και όχι τόσο πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου, έκφρασης κτλ. Βεβαίως, είναι πολύ ευχάριστο γεγονός η βράβευση αυτού του αξιόλογου ανθρώπου, ειδικά για την προσπάθεια να διασωθούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως των Αρμενίων. Αλλά θα πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα στην βάση του. Η Ένωση Αρχαιολόγων είναι ένα σωματείο που έχει τον σεβασμό του κοινού, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι τα θέματα αυτά να μπουν στις συζητήσεις Ε.Ε. και Άγκυρας, ούτως ώστε να ακουστεί το μεγάλο πρόβλημα».

Η ερώτηση της Deutche Welle για τα Σεπτεμβριανά

 


Συνέχισε, μάλιστα, τονίζοντας πως: «Μακάρι να είχα την λύση και να την παρουσιάσω, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους, από την Κομισιόν μέχρι και τους τελευταίους ανθρώπους που αγαπούν την Τουρκία, διότι η αγάπη προς την Τουρκία θα πρέπει να εκφραστεί με το πραγματικό συμφέρον της χώρας εδώ. Πρόσφατα ήταν η επέτειος των Σεπτεμβριανών και από την Deutche Welle μου στείλανε κάποιες ερωτήσεις για να τις απαντήσω. Μέσα σε αυτές ήταν το τι απεκόμισε η Τουρκία από αυτά τα γεγονότα και τους είπα ότι “ναι μεν σε άμεση αξιολόγηση οι μειονότητες ήταν αυτές που πλήρωσαν την μεγάλη ζημιά, που έπαθαν αυτή την καταστροφή. Αν όμως μελετήσουμε το θέμα διαχρονικά αυτό το θέμα των Σεπτεμβριανών αναφερόμενο συνήθως και με τα γεγονότα του 1915, δημιουργεί ένα κλίμα που δεν είναι θετικό για την χώρα που ζούμε όλοι μας και θέλουμε να είναι μία χώρα ευνομούμενη και να έχει υπόληψη και αγάπη”.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλειάδης μίλησε και για την προσωπική του εμπειρία: «Ο Οσμάν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εσωτερικές δυνάμεις, και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην ίδια θέση κρατιούνται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Δε θέλω να μιλήσω για προσωπικά βιώματα, εγώ όταν κατηγορήθηκα στα 24 μου χρόνια για διάσπαση εθνικής ενότητας της Τουρκίας, 10 χρόνια πολέμησα για να κατορθώσω να απαλλαγώ και να αθωωθώ και το πέτυχα. Νομίζω ότι πολύ περισσότερο από μένα αυτό τον αγώνα δίνουν αυτοί οι άνθρωποι και πάρα πολλοί άλλοι φίλοι και συνάδελφοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα και να είναι αυτοεξόριστοι».

ΠΗΓΗ: «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ», 18/9/2019

Share this post