Ο μη επαναπατρισμός τοιχογραφιών και η κ. Τ. Χ¨Τοφή

Ο μη επαναπατρισμός τοιχογραφιών και η κ. Τ. Χ¨Τοφή

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια, αφότου η ακτιβίστρια σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδρύτρια του μη κυβερνητικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή , παρουσίασε στη Βουλή των Λόρδων, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα: «Αίμα, θησαυρός και ισλαμικό κράτος: Πόλεμος, εξτρεμισμός και η σύληση του πολιτισμού», τέσσερα σπαράγματα τοιχογραφιών , που συλήθηκαν από τα κατεχόμενα.
Όπως είχε δηλώσει η κ. Χατζητοφή εντόπισε τα τέσσερα σπαράγματα (μέρος από το σύνολο) στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, της τα παρέδωσε χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.


Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο ο οργανισμός «Walk of Truth» ανακοίνωσε ότι «Τα δύο τελευταία σπαράγματα του ψηφιδωτού διάκοσμου του ναού της Παναγίας Κανακαριάς, η οποία βρίσκεται στο χωριό Λιθράγκωμη, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εντοπίστηκαν στο εξωτερικό…Τα σπαράγματα, που εντοπίστηκαν, είναι ο Απόστολος Μάρκος και το κάτω τμήμα του ψηφιδωτού του Χριστού. Ο Απόστολος Μάρκος βρίσκεται στην κατοχή συλλέκτη στο εξωτερικό, ενώ το κάτω τμήμα του Χριστού έχει ενσωματωθεί σε τοίχο του σπιτιού ιδιώτη στο εξωτερικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για φόνο».

Εδώ εγείρονται κάποια ερωτήματα…

*Γιατί η κ. Χατζητοφή δεν συμβούλευσε τον Καναδό συλλέκτη να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές (Τμήμα Αρχαιοτήτων, Εκκλησία Κύπρου) για να διευθετηθεί η παράδοση και ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών στην Κύπρο;
*Γιατί ο Καναδός συλλέκτης παρέδωσε τις τοιχογραφίες στην κ. Χατζητοφή;
*Γιατί η κ. Χατζητοφή κρατά εδώ και τέσσερα χρόνια τις  τοιχογραφίες, οι οποίες αφενός είναι συλημένες και εξήχθηκαν παράνομα από την Κύπρο και αφετέρου δεν της ανήκουν; Τι κώλυμα υπάρχει και μήπως έχει θέσει κάποιους όρους προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών;
*Για τις πληροφορίες της για την Κανακαριά η κ. Χατζητοφή, πέραν της ανακοίνωσης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας;
*Τι έχει κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών;
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει εδώ και καιρό γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία. Γιατί;


Υπενθυμίζεται ότι η Τασούλα Χατζητοφή είναι συγγραφέας του βιβλίου «The Icon Hunter: A Refugee’s Quest to Reclaim Her Nation’s Stolen Heritage».
Το βιβλίο «The Icon Hunter: A Refugee’s Quest to Reclaim Her Nation’s Stolen Heritage» κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Pegasus». Θέμα του η κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το βιβλίο θεωρείται από τον εκδοτικό οίκο « μοναδικό στο είδος του, γιατί για πρώτη φορά γράφεται από μια συγγραφέα, η οποία είναι την ίδια στιγμή και πρόσφυγας και μετανάστης. Οπότε το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς καταγραφή μιας ακόμα πολιτιστικής καταστροφής. Πρόκειται για τη βιωματική εμπειρία μιας Icon Hunter σε αναζήτησης της ταυτότητας της. Μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και αγωνίζεται με θρησκευτική ευλάβεια να εντοπίσει και να επανατοποθετήσει τις εικόνες πίσω στο εικονοστάσι της ζωής της. Να επαναφέρει πίσω την κάθε ψηφίδα που χάθηκε από το ψηφιδωτό του είναι της».

Το βιβλίο μεταφράζεται στα ελληνικά, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν μεταφράσεις στα τουρκικά, αραβικά και σε άλλες γλώσσες.

*Στις φωτογραφίες οι τέσσερεις τοιχογραφίες , που δεν έχει εισέτι επαναπατρίσει η κ. Χατζητοφή

Share this post