Ο Μενέντεζ είναι η δύναμη στην Ουάσιγκτον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο Μενέντεζ είναι η δύναμη στην Ουάσιγκτον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

 


Toυ Μιχάλη Ιγνατίου*

Λόγω μερικών πατριωτών ομογενών μας, η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν πάντα φίλους στο Κογκρέσο. Όμως, εκτός των Ελληνοαμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, ευτυχήσαμε να έχουμε και Αμερικανούς νομοθέτες που υποστήριξαν τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Και στα εθνικά θέματα, πάντα συμπεριλαμβάνουμε το Κυπριακό, διότι μερικοί πιστεύουμε ορθά, πως αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και το Αιγαίο. Ξεκαθαρισμένα πράγματα.

  • Όταν ο μεγάλος Πολ Σαρμπάνης, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και οι ομογενείς ηγέτες του εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους, διότι -όπως καταλαβαίνετε- η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έχανε τον ηγέτη της- ο τότε γερουσιαστής, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, τους είπε να μην στενοχωριούνται: Έχετε τον Μπομπ Μενέντεζ, τους ανακοίνωσε ο Σαρμπάνης.

Η πιο έγκυρη πολιτική ιστοσελίδα της Ουάσιγκτον, η Politico (ΕΔΩ), δημοσίευσε μία παρουσίαση του ισπανικής καταγωγής γερουσιαστή Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης, το κείμενο έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στην Ουάσιγκτον.

Δεν ήταν μόνο ο εντυπωσιακός τίτλος, αλλά το περιεχόμενο ήταν αυτό που προκάλεσε τις συζητήσεις, καθώς στην ουσία χρήζει τον κ. Μενέντεζ ως τον δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό άνδρα στην Ουάσιγκτον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στον τίτλο της η ιστοσελίδα Politico γράφει: Ο δρόμος προς την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν περνά από τον Μπό Μενέντέζ. Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας δεν πρόκειται να αφήσει τον Μπάιντεν να επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα.

Για εμάς που παρακολουθούμε τα πολιτικά γεγονότα από κοντά, είναι γνωστά όσα υπονοεί ο τίτλος του δημοσιεύματος. Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είναι όντως ισχυρή. Και ο εκάστοτε πρόεδρος μπορεί, εάν επιθυμεί, να ανατρέψει και αποφάσεις της κυβέρνησης μέσα από τις διαδικασίες του Κογκρέσου.

  • Από την παρουσίαση του Politico αποκαλύπτεται ένα από τα «μυστικά» της Ουάσιγκτον: ότι ο Μπάρακ Ομπάμα και οι παράγοντες της εξωτερικής του πολιτικής, προσπαθούσαν να προσπερνούν και να αγνοούν τα μέλη της Επιτροπής και τον τότε πρόεδρο, που ήταν πάλι ο κ. Μενέντεζ.

Ο τότε πρόεδρος, λοιπόν, -επειδή πολλοί πιστεύουν το αντίθετο- δεν ήταν και τόσο …«καλό παιδί». Θα σας πω κάτι που δεν θεωρώ ότι είναι μυστικό. Είναι πληροφορίες που πιστεύω ότι είναι 100% ορθές:

  • Επειδή δεν συμφωνούσε με την πολιτική του τότε προέδρου για την Κούβα, το Ιράν, αλλά και για τα δικά μας θέματα. Και το αναφέρω για να μην συνεχίζεται ο μύθος του «φιλέλληνα» Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος στηρίχθηκε όσο κανείς από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά δεν πρόσφερε τίποτα. Πήγε και τα έδωσε όλα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Και προσπάθησε να καταστρέψει ένα γερουσιαστή, τον κ. Μενέντεζ, που πάλαιψε για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τον ίδιο τον κ. Ομπάμα.

Το δημοσίευμα ομιλεί από  μόνο του. Απλά θα ήθελα να πω στους αναγνώστες της στήλης, ότι όσοι γνωρίζουν τον γερουσιαστή ένοιωσαν μια μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει τις αρχές του. Άρα δεν θα πουλήσει ποτέ την Ελλάδα και την Κύπρο. Άλλωστε, το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Μενέντεζ διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κύπρου. Και καλώς πράττουν και τον συμβουλεύονται. Και είναι στενός φίλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο γερουσιαστής είναι από αυτούς που στήριξαν έμπρακτα τη στρατηγική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια στιγμή είναι και ένας εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και τηρεί αρνητική στάση για όλους τους απολυταρχικούς ηγέτες. Από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

*ΠΗΓΗ :Hellasjournal.com / Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post