Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στη Γεωργιανή Παροικία της Πόλης

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στη Γεωργιανή Παροικία της Πόλης

Ο Πανοσιολoγιώτατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος,  Θεόδωρος, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου,  Βαρθολομαίου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος ομίλησε προς το εκκλησίασμα στην αγγλική γλώσσα. Αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας και, εν συνεχεία, διεβίβασε τις πατρικές ευχές και την Πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου προς τους προσκυνητές.

Επίσης, επεσήμανε την υπερτοπική ποιμαντική δραστηριότητα του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου προς όλους του ορθόδοξους Γεωργιανούς, που διαβιούν στην τουρκική επικράτεια, επαινώντας την πολυσχιδή ιερατική διακονία και τον σεβασμό του π. Ilia Jinjolava, ο οποίος εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των γεωργιανών σε Πόλη, Προύσα, Σμύρνη, Άγκυρα και Τραπεζούντα, προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον σεπτό Προκαθήμενό της.

Αναφερόμενος στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας, οι οποίοι πιστοποιούνται από τις επισκέψεις του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γεωργία κατόπιν αδελφικής πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχου , Ηλία, o M. Πρωτοσύγκελλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Κρατικού Πανεπιστημίου Sukhumi της Γεωργίας να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Οικουμενικό Πατριάρχη , Βαρθομολαίο, ως αναγνώριση, μεταξύ άλλων, της συνεισφοράς του Παναγιωτάτου «στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της Γεωργίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και στην προάσπιση της ολότητας και της ενότητας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Γεωργίας». Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι, την 23 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, αφού συνεχάρη τον π. Ηλία για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος από Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, διένειμε, εκ μέρους του Παναγιωτάτου, ενθύμια προς τους πιστούς. Επακολούθησε εόρτιο γεύμα στον αύλειο χώρο της Κοινότητας του Εδιρνέκαπι, όπου πλήθος Γεωργιανών συνέρρευσε για να γιορτάσει την πολιτιστική ημέρα της Γεωργίας με παραδοσιακά εδέσματα.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην ελληνική, τη τουρκική, τη σλαβωνική και τη γεωργιανή γλώσσα, έλαβαν επίσης μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ilia Jinjolava, εφημέριος του Ιερού Ναού, και ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Kamyanovich, ενώ εκκλησιάστηκαν ο Πρόξενος της Γεωργίας στην Πόλη , Zaza Nadiradze, και πολυάριθμοι πιστοί από τη Γεωργιανή Παροικία.

 

Share this post