Ο λόγος της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στο Μετόχι του Κύκκου. (Αποκλειστικό)

Ο λόγος της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στο Μετόχι του Κύκκου. (Αποκλειστικό)

Η μητέρα του Μητροπολίτη Ησαΐα φέρεται να συνατήθηκε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο.-Απόψεις για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ στην εκπομπή Alpha Καλημέρα

Στο Mετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου ( Άγιος Προκόπιος), στην Λευκωσία, πήγε, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, χθες (16.4.2024)  το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Μονής, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο.

Ο κ. Γεώργιος , όπως φαίνεται  στην φωτογραφία(κάτω), πήγε στο Μετόχι με το επίσημο αυτοκίνητο,  στην πινακίδα του οποίου υπάρχουν τα γράμματα”Α.Κ” και στο μέσον ο δικέφαλος αετός. Το σημαιάκι μπροστά μπαίνει μόνο κατά τις διακινήσεις του Μακαριωτάτου. 

Για τον σκοπό της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι με τον Μητροπολίτη Κύκκου συζήτησε για την έκδοση ενός μόνο “Τυπικού” της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως συνέβαινε μέχρι και  τα πρώτα χρόνια του μακαριστού Χρυσοστόμου Β’. “Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συζήτηση”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Για την ιστορία του ζητήματος σημειώνεται ότι η Εκκλησία Κύπρου εκδίδει κάθε χρόνο ένα τόμο-ένα διάστημα ήταν δύο- με τίτλο: “ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ, ΤΥΠΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΙΣ”. Ωστόσο, επί μ. Χρυσοστόμου Β’ και αφού είχε συσταθεί η Μητρόπολη  Κύκκου και Τηλλυρίας , η Μονή Κύκκου προχώρησε σε δική της έκδοση με τίτλο: “Τάξις Ιερών Ακολουθιών”.  Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου είναι να υπάρχει μόνο η επίσημη έκδοση της Εκκλησίας Κύπρου για να δίνεται ενιαία εικόνα τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς στον υπόλοιπο ορθόδοξο χώρο.  Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτη Κύκκου δεν διάρκεσε πολύ, άλλες όμως πληροφορίες από άλλη πηγή κάνουν λόγο για “μακρά συνάντηση”. Πάντως, εξ’όσων γνωρίζουμε χθες πρέπει να ήταν η πρώτη φορά μετά την εκλογή του, που ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Μετόχι του Κύκκου.

Για το θέμα της Μονής Αββακούμ έγκυρη πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι δεν είναι ακριβές πως  ο Αρχιεπίσκοπος τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή κάποιες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου παρερμηνεύτηκαν. Η θέση του Αρχιεπισκόπου , όπως μας εξήγησαν , είναι ” μέσα από τις ανακρίσεις Εκκλησίας και Αστυνομίας να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει κάθαρση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”. Επίσης, για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας ο Αρχιεπίσκοπος διαβίβασε στους ανακριτές τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου και την Διοικητική Συγκρότηση του 2024, στην οποία υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την διοίκηση (Επισκοπικά Δικαστήρια, Θρονικές Επιτροπές , Οικονομικές Υπηρεσίες, Προσωπικό κά) της Αρχιεπισκοπής και  των Μητροπόλεων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η μητέρα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα φέρεται να επισκέφτηκε  χθες το απόγευμα στο Μετόχι τον κ. Νικηφόρο.

Μύρο Αγίων στο Επισκοπειό;

 

Στο Επισκοπειό, έδρα της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, εντός του μεγάλου περιβόλου της Μητρόπολης,   με το μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό οίκο και τα γραφεία, τον Ναό ρωσικής τεχνοτροπίας , το πλανητάριο, την καφετέρια, υπάρχει και ένας μικρός χώρος, στον  οποίο ο επισκέπτης μπορούσε να αγοράσει   βιβλία, εικόνες και διάφορα  χειροτεχνήματα.

Εκεί , όπως μας είπαν, υπήρχε για αγορά ακόμη και μύρο διαφόρων Αγίων. Αφότου ξέσπασε η υπόθεση της Μονής Αββακούμ, αυτά ως διά μαγείας ( ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ) εξαφανίστηκαν. 

* Για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ δείτε και στον σύνδεσμο:

Βικέτος για Ησαϊα: «Να απαντήσει αν οι μοναχοί πλήρωσαν τις διακοπές του» | AlphaNews.Live

 

Share this post