Ο Λεμεσού, παραβλέποντας τον Κ.Χ. , πιέζει την Ιερά Σύνοδο να τον εκλέξει, διότι ήρθε πρώτος με 35, 68%

Ο Λεμεσού, παραβλέποντας τον Κ.Χ. , πιέζει την Ιερά Σύνοδο να τον εκλέξει, διότι ήρθε πρώτος με 35, 68%

ΜΕΤΑΞΥ  27 ΚΑΙ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 

Για παράκαμψη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου στο θέμα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου πιέζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος στην μυστική ψηφορία μεταξύ κλήρου και λαού για το τριπρόσωπο  ήρθε πρώτος με ποσοστό  35,68% (58.573 ψήφοι).   Η διαφορά ανάμεσα στον δεύτερο, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, και τον τρίτο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα διαμορφώθηκε τελικά στους 480 ψήφους.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κάλεσε την Ιερά Σύνοδο «να σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού», ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως «δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος, καθώς άλλα είναι τα κριτήρια του λαού και άλλα της Ιεράς Συνόδου». Επίσης, ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει την Πέμπτη για να επικυρώσει τα αποτελέσματα για το τριπρόσωπο.

Η Ομάδα Στήριξης Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ευθυγραμμισμένη με την δήλωση του και σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη, στον οποίο δεν αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος δεσμεύεται να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο τον υποψήφιο με το μεγαλύτερο ποσοστό, αναφέρει: «Ο λαός ψήφισε και πλέον αναμένει να γίνει σεβαστή η ψήφος του».

Σημειώνει ότι το ποσοστό 35,68%, που πήρε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος «είναι μια αδιαμφισβήτητη πρωτιά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Οι υποστηρικτές του Λεμεσού υποδεικνύουν στην  Ιερά Σύνοδο ότι « έχει χρέος να κάνει τη συνέχεια και να ενώσει την Εκκλησία μας υπό τη σκέπη του νέου Αρχιεπισκόπου».

Η αποχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του τριπροσώπου έφτασε το 70%.

Τα επίσημα αποτελέσματα είναι:

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35,68%

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος 18,39%

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας 18,10%,

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος 14,79%

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 9,80%

Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,24%.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Από αριστερά: Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας και Πάφου Γεώργιος.

«Η ψήφος του λαού είναι και ιερή και σεβαστή», δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος, εξηγώντας ότι με την έννοια ιερή δεν αναφέρεται μόνο στην πολιτική έννοια, «αλλά είναι ένα γεγονός που συμβαίνει εντός της Εκκλησίας, γι’ αυτό είναι απόλυτα σεβαστή (η ψήφος) και την αποδεχόμαστε».

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πορευθεί και εντός της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του Προκαθημένου της Εκκλησίας. «Επίσης η ψήφος της Ιεράς Συνόδου είναι ιερή, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα δημιουργηθούν αναταράξεις ή οποιαδήποτε προβλήματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ποιον θα στηρίξει στην Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου απάντησε «Θα δούμε μετά την επικύρωση του αποτελέσματος από την Ιερά Σύνοδο». Τότε ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του, συμπλήρωσε.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού εξέφρασε ικανοποίηση για την εκλογή του στο τριπρόσωπο, λέγοντας πως «ακούστηκε η φωνή των νέων, καθώς είναι ο νεότερος εκ των υποψηφίων».

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου τοποθετείται χρονικά μεταξύ 27ης  και 31ης Δεκεμβρίου. Την ακριβή ημερομηνία θα ορίσει την Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος, η οποία και θα εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο (Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού) που προέκρινε η ψήφος του λαού και του κλήρου.  

Οι ψηφοφορίες

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα προβεί στην εκλογή με μυστική ψηφοφορία. Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο ο υποψήφιος, που θα συγκεντρώσει  την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου, δηλαδή, θα πρέπει να λάβει τις εννέα από τις 16 ψήφους των Συνοδικών. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην Ιερά Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας προβλέπει τη διενέργεια κλήρωσης.

 

Share this post