Ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές : Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές : Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Η συγγνώμη ήταν ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη,  δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επίσης , ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές.

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές αλλά και την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. «Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι προστατεύθηκαν χιλιάδες ζωές, ωστόσο χάθηκαν δάση και περιουσίες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συγγνώμη για όσα χάθηκαν, ενώ έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκκενώσεων, που όπως είπε «κτίσθηκε κυρίως σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης», απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εστίασε εκεί αφήνοντας στην τύχη τους τα σπίτια και τις περιουσίες. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγγνώμη, που ζήτησε την προηγούμενη Δευτέρα «αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη, που σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. «Δεν είναι παθητική προσέγγιση, αλλά προωθητική ενέργεια, είναι η αφετηρία και όχι το τέλος» είπε και ξεκαθάρισε: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει, είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες εφ όσον προσωποποιούνται θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνον σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές και υπηρεσίες. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά ύστερα από καθαρό μυαλό. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές πως αυτό δεν ήταν πάντα αρκετό».

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κλιματική κρίση, και όχι κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εδώ, μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία και τεχνογνωσία από το εξωτερικό για δράση μέσα στα δάση και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας από 500 πυροσβέστες που θα επιχειρεί μέσα στα δάση.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια που δεν αφορά μόνο τη σημερινή γενιά, αλλά και τις επόμενες, ενώ σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες θα ξαναχτίσει ότι γκρέμισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα σε λίγες ημέρες. «Η κυβέρνηση θέλει, ξέρει, μπορεί και θα ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση  για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή, ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

 «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα έσοδα θα βελτιωθούν, η χώρα θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους, που έχουμε θέσει. Η αναζήτηση νωπής λαϊκής εντολής εμένα μου μοιάζει με ένδειξη αδυναμίας», είπε  ο κ. Μητσοτάκης.

 

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση απο τους πολίτες να αποζημιωθούν.

Τόνισε πως υπάρχει πλέον μία ενιαία δασική πολιτική και δύο πυλώνες: η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα χαράσσει τη δασική πολιτική και θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη όσμωση των δύο αυτών πυλώνων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη δυσκολία στις περιπτώσεις που έχουμε συμβίωση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σαφές ότι πια ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη, πλάτους που θα μας ορίσουν οι ειδικοί στα οποία δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα αλλά άλλα βραδύκαυστα φυτά.

«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το Επιτελικό Κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα ,αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει»,προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.

«Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος», κατέληξε.

Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός είπε:

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες.

Πράσινο ομόλογο και πορεία πανδημίας 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως το 2022 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της.

Σε ερωτήσεις για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού  ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως κατά τον Αύγουστο σημειώνεται μία κάμψη στους ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας και  απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν.

«Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει, και η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα εμβολιαστεί ή κάποιος θα αρρωστήσει. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στην διάθεση μας ώστε να πείσουμε τον κόσμο». Επιβεβαίωσε, μάλιστα ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική, που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. «Έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής επ’ αυτού, μην περιμένετε αλλαγές», επεσήμανε . 

 

 

Share this post