Ο Κύπρου μνημόνευσε τον Κιέβο Επιφάνιο και αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ο.Ε. Ουκρανίας

Ο Κύπρου μνημόνευσε τον Κιέβο Επιφάνιο και αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ο.Ε. Ουκρανίας

Η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου  «υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία  Κύπρου».

Γενναία κίνηση έκανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ , ο οποίος μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΕ) Ουκρανίας  και έστειλε μήνυμα ότι η Εκκλησία  Κύπρου δεν ποδηγετείται από το Πατριαρχείο Μόσχας.  

 Ως γνωστόν , το Πατριαρχείο Μόσχας (Εκκλησία Ρωσίας) , που αποτελεί βραχίονα του ρωσικού κράτους, ασκεί πιέσεις, με διάφορους τρόπους, προς τις άλλες κατά τόπους  Ορθόδοξες Εκκλησίες – στις οποίες έχει δημιουργήσει «προγεφυρώματα»-να μην αναγνωρίσουν το Αυτοκέφαλο της ΟΕ Ουκρανίας και πολεμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθεια να πάρει την θέση του στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πριν από την παραχώρηση (5.01 . 2019) του Τόμου Αυτοκεφαλίαςστην Ουκρανία ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος διέκοψε την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την ίδια στάση ακολούθησε και πέρσι , όταν η Εκκλησία Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισαν την ΟΕ Ουκρανίας και τον Προκαθήμενο της, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Παρά την αντιαδελφική στάση του Μόσχας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείαςκαι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν διέκοψαν την μνημόνευση του κ. Κύριλλου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ λειτούργησε σήμερα στην Μονή Παναγίας  Χρυσορροϊιατίσσης, όπου χειροτόνησε τον Εψηφισμένο Επίσκοπο  Αρσινόης,  Παγκράτιο. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου  Νεκτάριος κα ο Επίσκοπος Καρπασίας Χρυστοφόρος. 

ΦΩΤΟ ΚΥΠΕ

Η συμπερίληψη του  Κιέβου Επιφάνιου στα εκκλησιαστικά Δίπτυχα  και η μνημόνευση του από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους 13  Προκαθημένους των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησίων, αποτελεί, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, «εναρμόνιση, συνταύτιση προς την ορθή εκκλησιολογία, καθώς δεν πρόκειται για την κρίση της απόφασης της Αγίας και Ιερας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά για συμπόρευση του Πρώτου εκάστης Τοπικής Εκκλησίας προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, κάτι που γινόταν διαχρονικά στο διάβα των αιώνων. Άλλωστε από που εξασφάλισε την Αυτοκεφαλία της κάθε μια από τις νεώτερες Τοπικές Εκκλησίες; Μήπως από κάποιο consensus; Όλοι οι Τόμοι φέρουν την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και καθορίζουν  και γεωγραφικά όρια σε κάθε νέα Εκκλησία, όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες.» «Επομένως», συνέχισε η ίδια πηγή στον agelioforo, «ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και σήμερα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ως αληθινός διάδοχος αξίων Προκατόχων του, και πίσω από το νέφος της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, χάρισε στην παλαίφατο και μαρτυρική Εκκλησία του το φως της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας.»

 

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, όταν την Κυριακή της Ορθοδοξίας συλλειτούργησαν στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του τόνισε:

*«Δεν είστε και ούτε πρόκειται εμείς να σας αφήσουμε μόνο».

*Εάν κοιτάξουμε στο διάβα των αιώνων ποια Εκκλησία θα ήταν εκείνη από τις παλαιές, που δεν ευεργετήθηκε από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και ποια από τις νεότερες δεν δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της, θα είμαστε επιλήσμονες και αγνώμονες, ομολογώντας κάτι το διαφορετικό».

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

* «Οι κανονικές ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως γεννούν ζωή. Χάριν αυτής της ζωής, Παναγιώτατε, εσείς θανατώνεστε, σταυρώνεστε υπομένετε το βάρος της ημέρας και τον καύσωνα ολόκληρης της Ορθοδοξίας».

*Και να μην είχαμε Πρώτον, θα τον αναζητούσαμε. Πρώτον μεταξύ Ίσων, έχουμε. Τον καθιέρωσε (σ.σ: τον Κωνσταντινουπόλεως) η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τους διαρρεύσαντας αιώνας.»

Μετά την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας  στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έφερε ( Φεβρουάριος 2019) το θέμα στην Ιερά Σύνοδο και ανέλαβε προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, αλλά αυτή δεν τελεσφόρησε, λόγω της  Μόσχας, που «εργαλειοποιεί» το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας για να αμφισβητεί την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην Ιερά Σύνοδο σαφή αντίθεση με την αναγνώριση της Εκκλησίας Ουκρανίας έχουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου , Κύκκου και Ταμασού, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και δημοσίως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιγραμματέας της ανέγνωσε σχέδιο επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.   Στο διατρέξαν διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζύγισε καλά τα πράγματα και πήρε την απόφαση  να προχωρήσει , πράγμα που έκανε σήμερα, στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου, και κατ΄ επέκταση στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας. 

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα δεν τίθεται στη συνοδική διαβούλευση κάθε Τοπικής Συνόδου, αλλά αποτελεί προνόμιο και ευθύνη του Πρώτου να αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως (πχ έκκλητος, απονομή Αυτοκεφαλίας κά). 

Σε δηλώσεις, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου  «υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία  Κύπρου».  Είπε ότι παρακολουθεί πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις , ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το θέμα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι Προκαθήμενοι, «μηδέ του Κυρίλλου εξαιρουμένου, ομολογούν μέσα τους ότι είναι σωστός».

«Έπρεπε να πάρω θέση, αν και η Σύνοδος διαφωνούσε μαζί μου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα μέλη της  δεν γνώριζαν για την σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας Επιφάνιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι, αν  οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει να συζητηθεί το  ζήτημα,  θα συγκαλέσει συνεδρίαση, αφού  στείλει επιστολή στον Πατριάρχη, την οποία θα αναλύσει στη Σύνοδο. 

Επίσης, εξέφρασε  την εκτίμηση ότι, αν όχι ομοφώνως, έστω και κατά πλειοψηφία, η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε, «η στάση μου υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί  να μην υπηρετεί άτομα, αλλά υπηρετεί την Εκκλησία».

Ήδη στην Ελλάδα φιλορωσικά block αναφέρουν  πως «ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κινήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου» , ενώ επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο εξαπέλυσε κληρικός στην Ουκρανία, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Πρόκειται για τον πρωθιερέα Νικολάϊ Ντανίλεβιτς, καλεί κλήρο  και λαό της Κύπρου σε ανταρσία. 

«Προφανώς, πρέπει να περιμένουμε σκληρές δηλώσεις από τους Κυπρίους επισκόπους που μπορεί ακόμη και να φτάσουν στο σημείο να μην συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι να αλλάξει τη θέση του», γράφει ο Ντανίλεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας  στην Ουκρανία.

 

Share this post