Ο κορονοϊός ξεσκεπάζει οικονομικά την Τουρκία

Ο κορονοϊός ξεσκεπάζει οικονομικά την Τουρκία

Κρούσματα και νεκροί προβληματίζουν την Άγκυρα

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

 

Αμείλικτα τα ερωτήματα που του θέτουν. Πολλά και ποικίλα τα καυστικά σχόλια που διατυπώνονται. Ένας ο στόχος όλων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθότι ως μονάρχης, όπως αυτοχρίστηκε είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος όλων των καταστάσεων και κάθε εξέλιξης. Επίκεντρο, τις τελευταίες μέρες ο ιός “Covi 19” o οποίος ενώ θέριζε τον πλανήτη καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αλαζών εκείνος, όπως πάντοτε άλλωστε, κόμπαζε ανεπιφύλακτα, διακηρύττοντας ότι ο κορονοϊός θα περάσει “τράνζιτο” από την Τουρκία, αν οι συμπολίτες του προσευχόταν ανελλιπώς και έφεραν στον κόρφο τους από ένα “μουσκά”.
Απότομα όμως άλλαξε το σκηνικό. Αδιάφορος ο κορονοϊός έπληξε ως ήταν επόμενο άλλωστε και την Τουρκία. Και με τα πρώτα κρούσματα. Ιδιαίτερα τα πρώτα θύματα. Τους πρώτους νεκρούς και προ παντός τη δημοσίευση συγκριτικών πινάκων για τη σαρωτική πορεία του στην Ιταλία και την Ισπανία και αυτής που καταγράφει ε π ι σ ή μ ω ς στην Τουρκία, ο Ερντογάν άρχισε με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση, να λαμβάνει κάποια προστατευτικά μέτρα που πολλές Δυτικές χώρες είχαν λάβει προ πολλού. Ημίμετρα όμως και πάλι. Με την φρούδα πάντοτε ελπίδα ότι τελικά θα αποτάξει τον ιό και θα.. σεβασθεί αυτός τουλάχιστον τους θρησκόληπτους Τούρκους Μουσουλμάνους, οπότε και θα έβγαινε εκείνος ασπροπρόσωπος απέναντι των μωρόπιστων οπαδών του.
Όλοι το υποπτεύονται σήμερα ότι η εισαγωγή του ιού στην Τουρκία έγινε από τις χιλιάδες των προσκυνητών που μετείχαν στην καθιερωμένη ουραμία στη Σαουδική Αραβία στην οποία επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες. Εντολή του Ερντογάν, λοιπόν για να μη θιγούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, όταν επέστρεψε το πρώτο γκρουπ που απαρτιζόταν από δέκα χιλιάδες άτομα δεν έγινε η προβλεπόμενη θερμομέτρηση, ούτε και τέθηκαν σε καραντίνα, οπότε σκόρπισαν ανεξέλεγκτα στα τέσσερα πέρατα της χώρας και τα μόλυναν με τον ιό. Τα επόμενα γκρουπ, σύνολο τριάντα χιλιάδες άτομα που κατέφθαναν τμηματικά, απομονώνονταν μεν στους φοιτητικούς κοιτώνες, τυπικά όμως, γιατί σε κάθε δωμάτιο έμεναν 4-5 άτομα και έβγαιναν πρωί και απόγευμα ομαδικά στον κήπο σαν να έμεναν σε κατασκήνωση. Το δε εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι μετά, ουδέν ειπώθηκε επισήμως, αν δηλαδή διαπιστώθηκαν κρούσματα και ποιά μέτρα πάρθηκαν για την μη μετάδοση της νόσου. Ενώ άλλη μια πηγή εισαγωγής του ιού στην Τουρκία υπήρξε το Ιράν και οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ των παραμεθορίων γειτόνων. Και δεν αποτελεί απλή σύμπτωση αλλά αναμφισβήτητη απόδειξη των ανωτέρω ο τραγικός απολογισμός προσκυνητή από το Ικόνιο ο οποίος κατά την επιστροφή του από τη Μέκκα μετέδωσε τον ιό σε 254 άτομα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, ο πατέρας, ο θείος, η αδελφή και άλλα 3 άτομα του στενού του περιβάλλοντος, ήδη δε 5 από τα θύματα του έχουν αποβιώσει.Και πάλι όμως ο Ερντογάν παρέμενε ασυγκίνητος.

Ανήσυχος όμως αφενός μη τυχόν και διαψευσθούν οι σχετικές με την επιδημία ανακοινώ-σεις του και αφετέρου μη θιγεί η αιμορραγούσα οικονομία της χώρας  , πληγεί  δε η παραγωγή και παράλληλα ο τουρισμός από τον οποίο προσδοκούσε έσοδα της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και φοβούμενος την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, τελικά αποφάσισε να κλείσει, με μεγάλη όμως καθυστέρηση τα σχολεία. Κινήθηκε δε σπασμωδικά σε ότι αφορά την λειτουργία των καφετεριών, εστιατορίων και γενικά των καταστημάτων σίτισης και ψυχαγωγίας και απαγόρευσε την κυκλοφορία στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 χρόνων όταν του γνωστοποίησαν ότι αυτοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Υπάρχουν όμως και άλλες διάφορες επίσημες αλλά και απόρρητες εκθέσεις που έκρουσαν και εξακολουθούν να κρούουν επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου. Και προειδοποιούν βάσει στοιχείων ότι σε περίπτωση που δε ανακοπεί αποτελεσματικά η άνοδος των κρουσμάτων και νεκρών μέχρι τα μέσα Απριλίου -κάτι που αποκλείεται- αντίθετα δε κορυφωθεί περί τα τέλη Μαϊου – αρχάς Ιουνίου είναι πολύ πιθανόν οι νεκροί να υπερβούν τότε τις 120.000 και τα κρούσματα τα 2,5 εκατομμύρια, οπότε και θα έχει αποδειχθεί ανεπαρκές το σύστημα υγείας της Τουρκίας.
Στοιχεία και αριθμοί που αφυπνίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο που και πάλι όμως,και ενώ ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επιμένει να απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Κωνσταντινούπολη,κωφεύει αυτός επίμονα και με νέα διαταγή του απαγόρευσε την κυκλοφορία μόνον όσων είναι κάτω των 20 χρόνων και σε πρώτη φάση και για 15 ημέρες την είσοδο και έξοδο σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας και την πόλη Ζόνγκουλντακ της Μαύρης Θάλασσας όπου είναι υψηλό το ποσοστό των πνευμονικών παθήσεων λόγω του ότι περί τα 13.000 άτομα απασχολούνται  στα εκεί εργοστάσια λιθάνθρακα..

 


Εν τω μεταξύ η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ διέγραψε μάλλον οριστικά και αμετάκλητα τις αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου του, ενώ δε η Κεντρική Τράπεζα, όπως επίμονα λέγεται είναι στα πρόθυρα εκτύπωσης χρήματος, πράξη που δεν αποκλείεται να ωθήσει την ισοτιμία με το δολάριο ακόμη και στις δέκα λίρες,αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός αυτών που κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο ότι σπατάλησε και μηδένισε τα αποθεματικά του κράτους στα προσωπικά του όνειρα. Μέχρι σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες που πλήττονται από τον ιό έχουν σταθεί στο πλευρό των πολιτών τους με αδρά κατά το πλείστον βοηθήματα αντίθετα όμως και προς μεγάλη απογοήτευση του τουρκικού λαού ή Άγκυρα περιόρισε τη συνδρομή της σε λίγη κολόνια που μοίρασε στις άπορες οικογένειες, συνδυάζοντας το με το νου της το τερπνό με το ω-φέλιμο όχι όμως και το χορταστικό, που απασχολεί άμεσα σήμερα τις άνεργες λαϊκές μάζες οι οποίες με τα εφαρμοζόμενα μέτρα έστω και του προαιρετικού περιορισμού στην κυκλοφορία διατελούν σε απόγνωση ανήμπορες να εξηγήσουν πως ο Πρόεδρος τους χθες ακόμη υπόσχονταν ότι το 2023, δηλαδή σε 3 χρόνια η Τουρκία θα κατελάμβανε μια περίοπτη θέση μεταξύ των 10 πρώτων οικονομιών του κόσμου και μοίραζε και σπαταλούσε δεξιά και αριστερά τον ιδρώτα τους. Πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια στο μέτωπο της Συρίας από όπου το μόνο που αποκόμισε είναι 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Δύο ίσως και περισσότερα δισεκατομμύρια για την Παλαιστίνη. Τόσα και περισ-σότερα στο μέτωπο του Ιράκ. 2,5 δισεκατομμύρια για τους πυραύλους της Ρωσίας που τελικά είναι αμφίβολο αν θα χρησιμοποιηθούν. 750 εκατομμύρια στο Σουδάν. 750 εκατομμύρια στη Σομαλία, 650 εκατομμ-ρια στο Αφγανιστάν. Δύο δισεκατομμύρια για να γίνει Πρόεδρος στην Αίγυπτο ο Μοχάμεντ Μόρσι, Εκατομμύρια για την κατασκευή σταδίου στο Κόμαρ. Ε-κατομμύρια για να κατασκευασθούν τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα του που φιλοδοξούσε να γίνουν και έγιναν πιο επιβλητικά από τον Λευκό Οίκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Άλλα τόσα για το θέρετρο του, του οποίου συνεχίζεται η οικοδόμηση. Δισεκατομμύρια για την κατασκευή του αποδεδειγμένα περιττού, μεγαλύτερου αεροδρομίου του κόσμου που κατά βάθος έγινε για να μην ακούεται το όνομα του Ατατούρκ.

Άποψη νέου αεροδρομίου. Κόστος 11δις δολάρια

Δισεκατομμύρια για την κατασκευή της τρίτης Γέφυρας. Εκατομμύρια δολάρια. Πολλά εκατομμύρια. Αμύθητα ποσά. Σε διάφορα Ιδρύματα αγνώστου δραστηριότητας που ανήκουν σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της χώρας με τεράστιες οφειλές στο εξωτερικό και την παταγώδη διάψευση της λαϊκής ρήσης ότι των φρονίμων τα παιδιά μαγειρεύουν πριν πεινάσουν. Και σήμερα, που ο λαός του σε ένα συντριπτικό ποσοστό εξ αιτίας και της απρόοπτης πανδημίας αντιμετωπίζει το φάσμα του λοιμού διαπληκτίζεται με το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αντιγράφοντας τον και προσπαθώντας παράλληλα να ματαιώσει την πρωτοβουλία του να έρθει αρωγός στα προβλήματα των απόρων δημοτών του με βοηθήματα σε είδη και μετρητά.

Και στο πλαίσιο όλων αυτών των αρνητικών συνθηκών,αλλά και αμαυρών προβλέψεων εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η επανεμφάνιση στη σκηνή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν του οποίου όπως λέγεται και γράφεται στο διεθνή τύπο η περιουσία στο εξωτερικό σε χρυσό και σε δολάρια ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια και χθες ακόμη έλεγε ότι η χώρα του είναι σε θέση να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να προσπαθεί τώρα να συγκινήσει τη δημοσία γνώμη με το σλόγκαν “Τουρκία μου εμείς εί-μαστε αυτάρκεις και μεταξύ μας” για να συγκεντρωθεί όποιο ποσό, ακόμη και από προσφορές των κατά καιρούς ρημαγμένων ιδρυμάτων των μειονοτήτων με σκοπό την ενίσχυση των απόρων πολιτών, χωρίς όμως τουλάχιστον μέχρι τώρα, να έχει μάθει κανείς τι απέγινε τελικά πως και σε ποιούς διατέθηκε το αξιόλογο ποσό που είχε συγκεντρωθεί , και πάλι από παρόμοιο έρανο για τους συγγενείς των θυμάτων κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τους συγγραφείς τους

Share this post