Ο κορονοϊός αναβάλλει τις “εκλογές” στην «ΤΔΒΚ»

Ο κορονοϊός αναβάλλει τις “εκλογές” στην «ΤΔΒΚ»

“Πάνω απ’ όλα η υγεία”, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ,  Μουσταφά Ακιντζί, για την απόφαση αναβολής των «προεδρικών εκλογών», που ήταν προγραμμτισμένες για τις 26 Απριλίου. 
Στις συνθήκες,  στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα κανείς δεν σκέφτεται τίποτε άλλο πέραν από την υγεία του «λαού» μας, αναφέρει σε μήνυμα   στο Facebook.  Ο  Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε  ότι η απόφαση για εξάμηνη αναβολή  λήφθηκε συναινετικά  σε σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα. 

Ο κ. Ακιντζί προσθέτει ότι, ” εάν δεν λάβουμε τα μέτρα που πρέπει όταν πρέπει, τότε μπορεί να υποχρεωθούμε να πληρώσουμε τίμημα για μέτρα που θα υποχρεωθούμε να πάρουμε με καθυστέρηση” . Σημείωσε ότι συζητά  για  κατάσταση έκτακτης  ανάγκης, “αλλά τουλάχιστον επιβάλλεται η απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια”, τόνισε. 
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία συμβουλευτικού σώματος για θέματα υγείας με την συμμετοχή τεσσάρων πρώην «υπουργών υγείας» και πρώην αρχιάτρων ,  με στόχο «να έρθουν πιο υγιείς μέρες για τον τ/κ λαό», όπως είπε.

Την αναβολή για έξι μήνες των “προεδρικών εκλογών” στην «ΤΔΒΚ», που επρόκειτο να γίνουν στις 26 Απριλίου, αποφάσισε η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία σε σύσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις , μετά την σύσκεψη ο πρόεδρος της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, ανέφερε ότι το Σώμα θα προχωρήσει στις διαδικασίες, που απαιτούνται για την νομική επικύρωση της απόφασης .
Προτεραιότητα, είπε, είναι να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, λόγω του κορονοϊού. Μακάρι, συνέχισε, τα μέτρα, που λήφθηκαν, να μην επιτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας περισσότερο και να έχουν όσο γίνεται πιο θετικό αποτέλεσμα.
Στην σύσκεψη το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσώπησε ο τέως πρόεδρος και βουλευτής, Σερντάρ Ντενκτάς, αφού ο πρόεδρος του κόμματος Φικρί Ατάογλου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, γιατί πρόσφατα ήρθε από την Βρετανία. Ο κ. Ντενκτάς προσήλθε στην σύσκεψη με μάσκα, την οποία δεν έβγαλε καθόλου. 

Σύμφωνα με  τα τ/κ μέσα ενημέρωσης χθες  εντοπίστηκαν 13 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Πρόκειται για νέα κρούσματα από την καραντίνα στο «Salamis Bay Conti Hotel».
Το αποτέλεσμα του τεστ του ιού που διενεργήθηκε σε 13 Γερμανούς τουρίστες είναι θετικό. Έτσι , ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στους 20. Δέκα οκτώ είναι πολίτες της Γερμανίας και δύο Τουρκοκύπριοι.

Ενημερωτικές επιστολές για μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό και τα κρούσματα, έστειλε ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι,  στον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι στις επιστολές του, σημειώνει επίσης την γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και γι’ αυτό “ζητεί συνεργασία και συντονισμό, αλλά και αίτημα για βοήθεια, είτε οικονομική εάν χρειαστεί, είτε σε ιατρικό εξοπλισμό”.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται σε ενέργειες, στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα προς την Τουρκία και την ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια ιατρικών υλικών που χρειάζονται για την θεραπεία του κορωνοϊού, οι οποίες – όπως αναφέρει – είχαν αποτέλεσμα. Γράφει ακόμη ότι προέβη και συνεχίζει, σε ενέργειες προς τα ΗΕ όσον αφορά τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα για ιατρικούς λόγους.

Εξάλλου, η τ/κ ομοσπονδία φοιτητών στο ΗΒ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το «υπεξ» και αφού έχουν σταματήσει οι πτήσεις από την Τουρκία προς την Βρετανία, προχώρησαν στην ναύλωση ειδικής πτήσεις που θα πάρει πλέον των 150 φοιτητών την ερχόμενη Παρασκευή για να τους μεταφέρει στα κατεχόμενα. Σε σχετική ανακοίνωση ενημερώνονται οι φοιτητές ότι αφού επιστρέψουν  θα τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες και θα είναι υπό αστυνομική επίβλεψη.

Share this post