Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος

Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος

Ο Kemal Kılıçdaroğlu (Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου)  επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP στην Τουρκία δήλωσε  ότι θα σταματήσει να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποσύρει τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του, με τις φωνές δυσαρέσκειας για τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό στη χώρα να πληθαίνουν.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σχεδόν το 50% μετά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος πέρυσι, λόγω της οποίας ο Ενρτογάν υιοθέτησε μια ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ζωής για τους Τούρκους που ήδη δυσκολεύονταν οικονομικά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50%, αλλά παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα διόδια.

“ Δεν θα πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε επίσης να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας για τους λογαριασμού του ρεύματα από το 18% που είναι τώρα στο 1%.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου έως και κατά 125% για το βιομηχανικό ρεύμα και περίπου κατά 50% για τα νοικοκυριά.

Η ανακοίνωση του Κιλιτσντάρογλου έγινε αφού καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και θρησκευτικές κοινότητες κατήγγειλαν αυτή την εβδομάδα τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων κόλλησαν στα παράθυρα των καταστημάτων τους τους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τους χώρους λατρείας της.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξανόμενες τιμές έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν, με τις εκλογές να πρόκειται να πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2023.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα ανακοινωθούν “ πολύ σύντομα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ : Doğan News Agency

**********************************************************************

 

Share this post