Ο καθηγητής Βασίλειος Σύρος ενισχύει την Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Δημήτριος Γαλανός» στο JNU του Ν. Δελχί

Ο καθηγητής Βασίλειος Σύρος ενισχύει την Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Δημήτριος Γαλανός» στο JNU του Ν. Δελχί

 

Η ενδυνάμωση της Έδρας Ελληνικών Σπουδών   «Δημήτριος Γαλανός» στο Πανεπιστήμιο Τζαβαχαρλαλ Νέχρου (JNU) με τον καθηγητή Βασίλη Σύρο και η ταυτόχρονη ανανέωση του προσωπικού της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Νέο Δελχί προσφέρουν νέες δυνατότητες  για την περαιτέρω σύσφιξη των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που τις συνδέει μια μακρά ιστορία αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία. 

Το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί, που ιδρύθηκε το 1969, στεγάζει την Έδρα Ελληνικών Σπουδών από το 1998. Οι Ελληνικές Σπουδές, που προσφέρονται ως προαιρετικό μάθημα στα BA, MA και M.Phil. επίπεδα, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, με τον αριθμό των εγγεγραμένων φοιτητών να αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Νέα Ελληνική Γλώσσα, Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, Ιστορία και Συγκριτικό Πολιτισμό με επίκεντρο την Ινδία και την Ελλάδα. Η ενδυνάμωση της έδρας με Έλληνα καθηγητή ανακοινώθηκε από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια κατά την προ μηνών επίσκεψη του στο JNU , στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την περαιτέρω βελτίωση των Ελληνο-Ινδικών Σχέσεων.


Ο Βασίλειος Σύρος είναι ιστορικός της πολιτικής σκέψης και Διευθυντής του Προγράμματος Early Modern Greek Culture στο Medici Archive Project στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Είναι επίσης Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for European Global Studies στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και Life Member στο Clare Hall του Πανεπιστημίου του Cambridge. Tα κύρια ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη συγκριτική εξέταση των μεσαιωνικών, αναγεννησιακών και πρώιμων νεωτερικών χριστιανικών, ισλαμικών και εβραϊκών πολιτικών παραδόσεων. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τις διαπολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα σε δυτικές ευρωπαϊκές και άλλες κοινωνίες, όπως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Αυτοκρατορία των Μουγκάλ. Ο κος Σύρος ασχολείται επιστημονικά από το 2006 με στην ιστορία του Σουλτανάτου του Δελχί και της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ και διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Jawaharlal Nehru Institute of Advanced Study του JNU το 2008.

 

Στον καθηγητή Βασίλειο Σύρο έστειλε συγχαρητήρια επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Syros (Congratulations Appointment New Delhi University) (1)

Share this post