Ο καθηγητής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , Ι. Κτιστάκις, δικαστής στο ΕΔΔΑ

Ο καθηγητής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , Ι. Κτιστάκις, δικαστής στο ΕΔΔΑ

Η Ελληνίδα δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη  πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μία εκ των αντιπροέδρων της ΚΣΣΕ η Ντόρα Μπακογιάννη

Ο διακεκριμένος αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  Ιωάννης Κτιστάκις,   είναι ο νέος Ελληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΔΔΑ) . Ο νέος Έλληνας δικαστής από το 2009 είχε αναλάβει   επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει κερδίσει 53 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΔΑ (Στρασβούργο), ανάμεσα στις οποίες η ομόφωνη απόφαση του  2008, που   δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο  κατά της Τουρκίας σχετικά με το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και το δικαιώμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου. Τότε ο Ι. Κτιστάκης είχε χειριστεί την υπόθεση ως βοηθός του καθηγητή , Νίκου Αλιβιζάτου.  Σε εκτέλεση της απόφασης η Άγκυρα παρέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του  Ορφανοτροφείου. Ο Ιωάννης Κτιστάκις δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα του απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο , με νομική συμβουλή του, κατατέθηκαν από Τούρκο δικηγόρο, εκ μέρους Τούρκων πολιτών και προσωπικοτήτων, προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για ακύρωση των αποφάσεων του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τεμένη την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ι. Κτιστάκις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την τελετή της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Δεκέμβριος 2013

Η εκλογή Κτιστάκι ως δικαστή στο ΕΔΑΔ  έγινε , με μεγάλη πλειοψηφία – 145 ψήφοι- από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε διαδικτυακή, λόγω του COVID 19, συνεδρίαση. Στις 15 Ιανουαρίου η Επιτροπή της ΚΣΣΕ για την Εκλογή Δικαστών  του ΕΔΔΑ , στην οποία μετέχει ο Κύπριος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, με πρόταση της , συνέστησε  στη Συνέλευση, με σαφή πλειοψηφία, τον κ. Ιωάννη Κτιστάκη ως “τον πλέον καταρτισμένο υποψήφιο”

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΣΣΕ στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την επιλογή του Έλληνα δικαστή ψήφισαν 300 βουλευτές, οι έγκυρες ψήφοι ήταν 276 , ψήφοι για απόλυτη πλειοψηφία: 139. Οι ανθυποψήφιοι του Ι. Κτιστάκι έλαβαν: Φωτεινή Παρατζή 89 ψήφους και Μιχάλης Πικραμένος 42 ψήφους. 

Στην ανακοίνωση της ΚΣΣΕ σημειώνεται :  Ο κ. Κτιστάκης, αφού έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, εκλέγεται δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θητεία εννέα ετών, η οποία αρχίζει το αργότερο τρεις μήνες μετά την εκλογή του”.  

*Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα

Ι. Κτιστάκις , ο νέος Έλληνας δικαστής στο ΕΔΔΑ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Πρόταση Επιτροπής στην ΚΣΣΕ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Τον κ.  Κτιστάκι, ο οποίος ειδικεύεται στη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχάρη η Πρόεδρος της Ελληνικής  Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Τwitter: «Θερμά συγχαρητήρια στον καθηγητή της Νομικής Ιωάννη Κτιστάκι για την εκλογή του ως δικαστή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων. Επίσης, τον συγχάρηκε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ,  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

O νέος Έλληνας δικαστής έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Αθήνα, ιδρυτικός νόμος 2667/1998) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία (Βιέννη, Ευρωπαϊκή Ένωση). Εχει συγγράψει 4 μονογραφίες, έχει επιμεληθεί 5 συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και σχόλια νομολογίας. Δικηγορεί στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΕΔΔΑ  συγκροτείται από αριθμό δικαστών ίσο με αυτόν των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης  (47 δικαστές, σήμερα),    28 από τα οποία είναι μέλη της ΕΕ. Στις , 20 Απριλίου 2020, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέλεξε τον Robert Spano (Ισλανδία) ως τον νέο Πρόεδρό του. Ο R. Spano διαδέχθηκε τον  Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο (Ελλάδα), του οποίου η θητεία ως δικαστή έληξε στις 17 Μαΐου 2020.  Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΑ εκλέγεται για περίοδο 3 ετών με δυνατότητα επανεκλογής, ενώ οι δικαστές δεν μπορούν να επανεκλεγούν, μετά την εννιαετή θητεία τους.

 

Εκλογή Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και Ντόρας Μπακογιάννη σε αξιώματα της ΚΣΣΕ

Επιτυχία της Ελλάδος αποτελεί και η  εκλογή, με 240 ψήφους έναντι 60 του ανθυποψηφίου της, της δρος Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη ως  γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δρ Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη είναι η πρώτη γυναίκα,  που εκλέγεται γενική γραμματέας στην 72χρονη ιστορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πενταετής θητεία της αρχίζει την πρώτη Μαρτίου του 2021 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του 2026.

Την  εκλογή της χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως αποτελεί ύψιστη διάκριση για μια Ελληνίδα με ικανότητες και πολυετή εμπειρία, και  ευχήθηκε μια επιτυχημένη θητεία. 

Τα θερμά συγχαρητήρια στη δρ Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία  εξελέγη ως μια εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι περήφανη για εσένα και την επιτυχία σου» έγραψε στο Twitter η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην  υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη,   αναφέρθηκε  στις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Ο λαϊκισμός, ο αναθεωρητισμός και καταπάτηση ουσιωδών δημοκρατικών ελευθεριών ανθούν και πάλι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε» επισημαίνει ειδικότερα και προτάσσει πως η ανάγκη να θωρακίσουμε τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ”. ⠀

Παράλλαλα, διαβεβαιώνει πως με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, «συνεχίζουμε το σημαντικό έργο, προασπίζοντας τις αρχές της δημοκρατίας και του διαλόγου που για χρόνια τώρα αποτελούν τα εχέγγυα της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη». ⠀Την κ. Μπακογιάννη συγχάρηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ , Ν. Δένδιας.

 

 

 

Share this post