Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Αθήνα

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Αθήνα

«Άντεξε» η Αττική τη σεισμική δόνηση των 5,1, μιας και δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ περιορισμένες ήταν και οι υλικές ζημιές.
Συγκεκριμένα, τα αξιοσημείωτα περιστατικά ήταν η κατάρρευση παλαιού κτιρίου στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και οι σοβαρές ζημιές σε ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα κτίρια στη Δραπετσώνα, την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας και τα Πετράλωνα.
Κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Σοβάδες όμως έπεσαν και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σοβαρές ζημιές υπέστη εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή των Πετραλώνων.
Η δόνηση, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 14:13. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας Αττικής.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο.
Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στις 15:11, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η Πυροσβεστική δέχτηκε 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων.+

«Το επίκεντρο του σεισμού 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Αθήνας, ανήκει στον ευρύτερο εστιακό χώρο της Πάρνηθας και επηρεάζεται από το σεισμοτεκτονικό καθεστώς του σεισμού του 1999», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οαργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο euronews και τον Κώστα Τσέλλο. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το αν πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, είναι υπό διερεύνηση.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, η έντονη αίσθηση του σεισμού, οφείλεται όχι στο μέγεθός του αλλά στην ένταση, η οποία «επηρεάζεται κυρίως από την μικρή εστιακή απόσταση που είχαμε σε σχέση με τον κύριο οικιστικό ιστό της Αττικής, από το μικρό εστιακό βάθος και από τα φαινόμενα κατευθυντικότητας, που διερευνούμε αυτή την στιγμή». Συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και τους κάλεσε να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

Για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρότερους μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα εκτιμηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής η συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Για τις επόμενες 48 ώρες έχει δοθεί εντολή για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Επίσης , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης και «η πόλη άντεξε».
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί μικροτραυματισμοί, ρωγμές σε κτήρια και σπίτια και μερική κατάρρευση σε πρόσοψη εγκαταλειμμένων κτηρίων.
Ήδη έχει δοθεί εντολή να γίνει διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων που θα είναι σε επιφυλακή όλη τη νύχτα και πάνω από 350 πυροσβέστες βρίσκονται αυτή την ώρα στις επίμαχες περιοχές.


Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της Πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.
Ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Share this post