Ο Ισπανίας Βησσαρίων χοροστατεί στο Φανάρι (Ζωντανή μετάδοση)

Ο Ισπανίας Βησσαρίων χοροστατεί στο Φανάρι (Ζωντανή μετάδοση)

 Σήμερα  , Κυριακή 31.01.2021, στην Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι,  χοροστατεί εκ του παραθρονίου ο νέος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτολογίας , Βησσαρίων, ο οποίος χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη την περασμένη Δευτέρα. Σήμερα, Κυριακή,  ΙΕ’ Λουκά  η Εκκλησία στο Ιερό Ευαγγέλιο προβάλλει την συνάντηση του Χριστού με τον Ζακχαίο , εκπρόσωπο  της διαφθοράς της κρατικής γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης όλων των εποχών. Ο Ζακχαίος , ο οποίος ήταν μικρόσωμος , προκειμένου να συναντήσει τον Χριστό  δεν δίστασε  να «ανέβη επί συκομορέαν».

Ο Ζακχαίος, όπως σημειώνει ο Θεολόγος Χριστάκης Ευσταθίου,  “δεν πτοείται μπροστά στα ανυπέρβλητα εμπόδια που υψώνονται μπροστά του: φυσικά, κοινωνικά και πνευματικά. Τα πνευματικά αφορούν στην αμαρτωλότητά του που τον κρατούσε σε απόσταση από την αγάπη του  Θεού. Τα φυσικά αφορούσαν στο ότι ήταν μικρόσωμος. Τα κοινωνικά ήταν ακόμα πιο έντονα, αφού είχαν να κάνουν με μια έντονη προκατάληψη και στιγματισμό που απέρρεαν από το επάγγελμα του τελώνη που ασκούσε.

Τίποτε όμως από τα πιο πάνω δεν αναστέλλει την μεγάλη επιθυμία του Ζακχαίου να δει τον Χριστό. Πλημμύριζε ολόκληρη η ύπαρξή του από χαρά που έβλεπε το Πρόσωπο του Κυρίου. Η Πατερική σοφία μάς διδάσκει ότι, όποιος θέλγεται από τη θέα του προσώπου βρίσκεται σε ανεπτυγμένη πνευματική κατάσταση”.

Επίσης , σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη Κύρου&Ιωάννου, Αρσενίου εν Πάρω και Αθανασίας.

 


 

 

 

Share this post