Ο Ιμάμογλου κέρδισε για δεύτερη φορά

Ο Ιμάμογλου κέρδισε για δεύτερη φορά

Έκκληση στον Ερντογάν «να εργασθούν σε αρμονία για να υπηρετήσουν την Πόλη».

 

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης*

Με μεγάλη διαφορά η σημερινή δεύτερη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές για τον μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ, (στον οποίο υπάγονται 39 Δημαρχίες του Νομού) εκλέγεται με μεγάλη διαφορά έναντι του ανθυποψηφίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου.
Με καταμετρημένο το 99,39% των ψήφων, ο νικητής, εξασφάλισε το 54,3% των ψήφων, που αντιστοιχεί σε 4.698.782 ψήφους.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ηττάται για δεύτερη φορά μετά από την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, με ποσοστό 45,09%, που αντιστοιχεί σε 3.921.201 ψήφους.

 


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου, οι δύο υποψήφιοι είχαν πάρει αντίστοιχα 48.77% ήτοι 4.169.765 ψήφους και 48.61% ήτοι 4.156.036 ψήφους.
«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε μετά την εκλογή του ο Ιμάμογλου, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τον συνεχάρη εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη και τόνισε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».
Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιμάμογλου κάλεσε επίσης τον Ερντογάν «να εργασθούν σε αρμονία για να υπηρετήσουν την Πόλη». «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αρμονικά μαζί σας», τόνισε.
Την επανάληψη των εκλογών προκάλεσε η προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ, το οποίο και τις κήρυξε άκυρες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «όποιος κερδίζει την Σταμπούλ, κερδίζει την Τουρκία».

 

Δικαίωμα ψήφου είχαν 10.560.963 από τους συνολικά 15.067.724 κατοίκους της Πόλης , η οποία συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Τουρκίας.
 Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη έλαβε δημοψηφισματικό χαρακήρα ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης, και εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.


Η διαδικασία επανάληψης των εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αμφισβητήθηκε από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς, παράλληλα όμως χάρισε στους Τούρκους πολίτες μια σπάνια για τη χώρα δημοκρατική διαδικασία. Στην εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε με μικρή διαφορά του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μία σπάνια εκλογική ήττα για τον Ερντογάν.

Μηνάς Βασιλειάδης είναι εκδότης -διευθυντής της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

 

Share this post