Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος δρα και πάλι καθ΄υπόδειξη της Μόσχας

Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος δρα και πάλι καθ΄υπόδειξη της Μόσχας

Επιστολή, ημερομηνίας 24 .ο2 .21 , γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, απέστειλε  προς τους Προκαθημένους  των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών  ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων  Θεόφιλος , έναν ακριβώς χρόνο μετά την “αδελφική σύναξη” στο Αμμάν της Ιορδανίας, που συγκλήθηκε με υπόδειξη του Πατριαρχείου Μόσχας ,   με σκοπό την “επίλυση της κρίσης ( Αυτοκεφαλία Ουκρανίας) στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας”. Ο κ. Θεόφιλος δείχνει και πάλι το όψιμο ενδιαφέρον του για την “επίλυση της κρίσης” , τη στιγμή που ο ίδιος ουδέν έπραξε για να διευθετήσει την διαφορά του με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για την δικαιοδοσία στο Κατάρ, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί προ διετίας μεταξύ του ιδίου , των  Πατριαρχών Αλεξανδρείας , Αντιοχείας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ , σε συνάντηση που είχε γίνει , με πρωτοβουλία του τελευταίου , στην Κύπρο.

 

Η περσινή σύναξη στο Αμμάν απέτυχε, καθώς την αρμοδιότητα για την σύγκληση της είχε μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος επέκρινε αυστηρά τον κ. Θεόφιλο τόσο για την πρωτοβουλία του, όσο και για το γεγονός ότι η επιστολή του ειδικά προς τους Προκαθημένους των Εκκλησιών, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα,  ήταν διατυπωμένη στα αγγλικά. Τελικά στο Αμμάν προσήλθαν , εκτός του κ. Θεοφίλου, μόνο οι Προκαθήμενοι  των Εκκλησιών Ρωσίας, Σερβίας, Τσεχίας, ενώ αντιπροσώπους τους απέστειλαν οι Εκκλησίες Ρουμανίας και Πολωνίας. Παρών στην «αδελφική σύναξη» είναι και ο  μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, που υπάγεται  στο Πατριαρχείο Μόσχας . 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η  νέα επιστολή του κ. Θεοφίλου δεν στάλθηκε στους Προκαθημένους από την  Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης,  σημειώνεται ότι , όπως και πέρσι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα, αλλά αυτό έγινε από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, γεγονός που αποδεικνύει ποιός πραγματικά κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τον κ. Θεόφιλο. 

 

 

Στην νέα επιστολή του ο κ. Θεόφιλος αναφέρει: 

“Πριν από ένα χρόνο συνήλθαμε από κοινού στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας για να ενισχύσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις μέσω του διαλόγου αγάπης χάριν της ενότητας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών”, σημειώνει ο Πατριάρχης Θεόφιλος αναπολώντας τις “δύο ημέρες προσευχής και αδελφικής συζητήσεως”, οι οποίες “μας έδωσαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ακολουθήσουμε την οδό της εμβάθυνσης της επικοινωνίας μας και από κοινού να ανταποκρινόμαστε στις κοινές προκλήσεις ενώπιόν μας”.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζει την πρωτοβουλία για επανάληψη της σύναξης, που είχαν αναλάβει τότε οι Προκαθήμενοι ή εκπρόσωποι τους  έξι (από τις δεκατέσσερις , δεν είχε προσκληθεί ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος)  αυτοκεφάλων  Εκκλησίων . 

“Προσβλέποντας με ελπίδα στις φωτεινότερες ημέρες αυτού του έτους, διατηρούμε την ανάμνηση της κοινής μας υποχρέωσης να συνέλθουμε επί το αυτό για προσευχή και αδελφική επικοινωνία. Δεόμεθα να καταστεί τούτο δυνατό εφέτος”, σημειώνει  ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και προσθέτει:

“Θα συνεχίσουμε άλλωστε και εφεξής να υποστηρίζουμε αλλήλους στην προσευχή και να αναζητούμε οδούς, ώστε οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες μας θα κατορθώσουν να φέρουν ελπίδα, ευλογία και χαρά ο ένας στον άλλο”, συνεχίζει ο κ. Θεόφιλος προσθέτοντας “όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος «Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ (Γαλ. 6.2)”.

Επίσης , ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος , αφού σημειώνει  ότι η προηγούμενη συνάντηση των Προκαθημένων διεξήχθη τις παραμονές μιας καταστροφής παγκοσμίου κλίμακος στον τομέα της υγείας, αιτείται  τις προσευχές των Αδελφών του, διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να δέεται υπέρ αυτών «από τον Ζωοποιό Πανάγιο Τάφο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

«Αυτή η πανδημία απαίτησε  να στρέψουμε το βλέμμα στις κοινότητές μας, τις οποίες μας κάλεσε ο Θεός να υπηρετούμε, προκειμένου να αναστρέψουμε τις καρδιές των πιστών από την απελπισία και να τις στρέψουμε στον Κύριο, ο οποίος μας δίδει ελπίδα», κατέληγει στην επιστολή του ο κ. Θεόφιλος. 

Share this post