«Ο γόρδιος δεσμός της Κύπρου».

«Ο γόρδιος δεσμός της Κύπρου».

Τα εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα για μια μελλοντική Κύπρο 

Με αφορμή τηνάτυπη πενταμερή για το Κυπριακό η γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε  άρθρο με τίτλο «Ο γόρδιος δεσμός της Κύπρου». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολη η επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Οι δύο αντίπαλες πλευρές στην Κύπρο έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον της Μεγαλονήσου, η οποία από το 1974 χωρίζεται στη μεγαλύτερη Κυπριακή Δημοκρατία και στη μικρότερη βόρεια Κύπρο. Διαφορετικό όραμα και επιδιώξεις έχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Την ώρα που ο ΟΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκουν μια συνομοσπονδία στη βάση του “σχεδίου Ανάν” με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, βόρεια Κύπρος και Τουρκία προπαγανδίζουν εδώ και μερικούς μήνες μετ΄ επιτάσεως τη λύση των δύο κρατών.

Ποιά είναι η πραγματική επιθυμία των Τουρκοκυπρίων;

 

Οι δύο κοινότητες διαφωνούν για την κατανομή των εσόδων εξόρυξης

Άγνωστο ωστόσο αν αυτή είναι η πραγματική επιθυμία της τουρκοκυπριακής κοινότητας μιας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από την Τουρκία και εξαρτάται de facto από τη βούληση της Άγκυρας.

Μια επίλυση του Κυπριακού γίνεται ολοένα και δυσκολότερη καθώς Τουρκία και Ελλάδα ερίζουν στην ανατολική Μεσόγειο για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Υδρογονάνθρακες εικάζεται ότι υπάρχουν και στα ανοιχτά της Κύπρου. Οι δύο κοινότητες στη Μεγαλόνησο διαφωνούν για την κατανομή των εσόδων εξόρυξης. Η μεν Τουρκία ζητά απευθείας συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα όποια κέρδη, η δε Κυπριακή Δημοκρατία προκρίνει τη δημιουργία εθνικού ταμείου και εκταμίευση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όταν επανενωθεί το νησί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ χαρακτηρίζει την πρόταση Ερντογάν για δύο ανεξάρτητα κράτη “νέο όραμα”. Μετά από διαπραγματεύσεις 40 ετών για μια ομοσπονδιακή λύση θα πρέπει να είμαστε “ρεαλιστές”, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιδιώκει δύο κυρίαρχα κράτη με σχέσεις καλής γειτονίας». 

ΠΗΓΗ: DW

Share this post