Ο γνωστότερος Τούρκος πολιτικός εξόριστος, ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, μιλάει για τη σχέση του Έρντογαν με τη Δύση

Ο γνωστότερος Τούρκος πολιτικός εξόριστος, ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, μιλάει για τη σχέση του Έρντογαν με τη Δύση

” Όταν εγκατέλειψα τη χώρα, πριν από οκτώ χρόνια, οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι ήταν 120, ενώ σήμερα είναι 20. Αυτό δεν συνέβη επειδή η κατάσταση έγινε καλύτερη, αλλά επειδή υπάρχει πια αυτολογοκρισία. Ο Έρντογαν πέτυχε αυτό που ήθελε, οι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν ακόμη και ανάρτηση στο τουίτερ. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο των πανεπιστημίων. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και οι πανεπιστημιακοί που έχουν έρθει εδώ, διστάζουν πάρα πολύ να μιλήσουν επωνύμως, να πάρουν θέση, διότι σκέφτονται ότι αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα αν αποφασίσουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη χώρα. ΄Η, πολύ συχνότερα, φοβούνται για τους δικούς τους που έχουν μείνει πίσω. Υπάρχει φόβος ακόμη κι εδώ. Αυτό είναι το μακρύ χέρι του Έρντογαν, που φτάνει μέχρι τη Γερμανία”, τονίζει ο γνωστότερος Τούρκος πολιτικός εξόριστος, ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ.  (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Ντουντάρ σε συνέντευξη Τύπου της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, Κωνσταντινούπολη, 21 Ιουνίου 2016, μια μέρα μετά τη σύλληψη του εκπροσώπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Ερόλ Εντέρογλου, του δημοσιογράφου Αχμέντ Νεσίν και του ακτιβιστή και ακαδημαϊκού Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή το Μάιο συμμετείχαν σε καμπάνια αλληλεγγύης υπέρ της εφημερίδας. [OZAN KOSE / AFP])

Τον Ντουντάρ συνάντησε στο Βερολίνο η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου  και η συνομιλία τους δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα insidestory.gr

Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει: “Σιγά σιγά αλλάζει τη σύνθεση της τουρκικής κοινωνίας. Ένα ολόκληρο κομμάτι του πληθυσμού, το πιο μορφωμένο, φεύγει από τη χώρα. Τέσσερα εκατομμύρια φεύγουν κι άλλα τόσα εκατομμύρια Άραβες έρχονται στη θέση τους. Θα μείνουν εκεί, μια μέρα θα γίνουν Τούρκοι πολίτες. Σε δέκα χρόνια θα δείτε μια διαφορετική Τουρκία. Νομίζω ότι πρόκειται για στρατηγική απόφαση”.
Καταλήγοντας ο Τουντάρ προβαίνει σε μια δραματική εκτίμηση:“Οι δυτικοί ηγέτες δεν ασχολούνται με τόσο μακροπρόθεσμες προοπτικές, τους απασχολεί τι γίνεται τώρα, πρέπει άμεσα, αύριο, να ανακόψουν την προσφυγική ροή”.

«Οι δυτικοί ηγέτες δεν ξέρουν τον Έρντογαν» | inside story

Share this post