Ο Γιώργος Καλογήρου στο “Καφενείο της Πέμπτης”
Tο πολιτικό τραγούδι: …στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.
Το “Καφενείο της Πέμπτης” αύριο 3 Φεβρουαρίου αφιερώνεται στο πολιτικό τραγούδι, στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές, που εκφράζουν και εμπνέουν τους λαούς σε γλώσσες πολλές, αλλά με τους καταπιεσμένους και τους εξεγερμένους να τις τραγουδούν με μία γλώσσα: την απαίτηση για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Γιώργος Καλογήρου που θα παρουσιάσει το θέμα αυτό, γράφει σχετικά:
“Ο άνθρωπος από δημιουργίας του είναι ειρηνοποιός και αγαπά αδιακρίτως. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία του, αυτή του η φύση καταπατήθηκε από εξωγενείς παράγοντες η ενστικτώδης μεν αλλά και συνειδητοποιημένη αντίδρασή του ήταν και είναι να αντιστέκεται. Εντός αυτής της αντίστασης δεν μπορούσε να μην τραγουδήσει. Την Πέμπτη θα θίξουμε όσο μπορούμε τα τραγούδια που γεννήθηκαν από την αντίσταση των λαών σε Ελλάδα, Κύπρο και παγκοσμίως ενάντια στην προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικοκοινωνικών πρακτικών που στόχο είχαν την καταδυνάστευσή τους. Το τραγούδι αυτό είναι εκείνο που έμεινε στην ιστορία ζωντανό για πάντα και χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικό» ή «τραγούδι διαμαρτυρίας».”
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/
Meeting ID: 836 0407 7855
Passcode: 252073
Η συζήτηση θα προβάλλεται και μέσω facebook:
https://www.facebook.com/socialistiki.ekfrasi.cy
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Απο την ηλικία των οκτώ ετών παρακολούθησε μαθήματα βιολιού με τη Γεωργία Ορφανού και μετά στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Πετρίδη με τον οποίο παρακολούθησε και ανώτερα θεωρητικά. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στο λαούτο, δημοτικό τραγούδι, θεωρία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και στη βυζαντινή μουσική (πτυχίο, δίπλωμα) στη σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής“Eν Χορδαίς” στη Θεσσαλονίκη.
Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη, σεμινάρια για ούτι με τον Mehmet Bitmez και βιολιού με τον Baki Kemanci, και σεμινάρια σύνθεσης και ενορχήστρωσης με τον Ross Daly.
Υπήρξε μέλος και σολίστ της χορωδίας νέων “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος” Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει ως ερμηνευτής στις δισκογραφικές δουλειές: «… και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία» σε μουσική Χρυσόστομου Σταμούλη και ποίηση Γιώργου Θέμελη και Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Το τραγούδι του ερωδιού» σε μουσική και στίχους Χρυσόστομου Σταμούλη, και «Χώρας Ιστόρηση» σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και ποίηση Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου. Συνεργάστηκε επίσης με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή.
Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο: «Καλά το λεν για το φεγγάρι…» σε στίχους του ιδίου, Παναγιώτη Θωμά και σε ποίηση Κώστα Μόντη, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Βασίλη Μιχαηλίδη και Στασίνου. Στο δίσκο αυτό συμμετείχαν ο συνθέτης Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Γιώργης Ξυλούρης, η Μαρία Παπαλεοντίου, ο Παναγιώτης Θωμάς και οι Βόρειοι Εταίροι. Το 2010 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή, στην οποία συμμετείχε η Σοφία Παπάζογλου.
Με το μουσικό σχήμα «Ενδοχώρα» , που έφτιαξε με συνεργάτες του, παρουσίασε τα τραγούδια του σε συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία.
Το Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε με συναυλία στη Λευκωσία την συνθετική του δουλειά με τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
Εργάζεται ως καθηγητής στην μέση εκπαίδευση και έχει ασχολείται με την έρευνα, την καταγραφή και παρουσίαση του έργου του αείμνηστου συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη.