Ο Γιώργος Καλλής συνθέτης της μουσικής της ταινίας της Disney «Η Ρίζα του Κακού»

Ο Γιώργος Καλλής συνθέτης της μουσικής της ταινίας της Disney «Η Ρίζα του Κακού»

 

Η Walt Disney Records μόλις κυκλοφόρησε το σάουντρακ της ρωσικής ταινίας φαντασίας «Ο Τελευταίος Ήρωας: Η Ρίζα του Κακού» με συνθέτη τον Ελληνοκύπριο μουσικό Γιώργο Καλλή (George Kallis), ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Λος Άντζελες.Η επική ταινία φαντασίας της Disney Russia, με τίτλο «Ο Τελευταίος Ήρωας: Η Ρίζα του Κακού», κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στην Ρωσία και έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε εισπράξεις, παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του COVID-19. Το συγκεκριμένο έργο, που είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας αυτής , έφτασε γρήγορα τα 20 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Η ιστορία αφορά στον Ιβάν, ένα νεαρό άντρα ο οποίος ζει στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να ταξιδέψει μέσα από μια μαγική πύλη στον αρχαίο κόσμο του Μπελογκόριε, όπου ζουν δράκοι και άλλα μαγικά και παραμυθένια όντα. Η πρώτη ταινία της τριλογίας με τίτλο «Ο Τελευταίος Ήρωας», κατέρριψε όλα τα ρεκόρ σε εισπράξεις στην Ρωσία το 2017, και αγαπήθηκε τόσο  από τα παιδιά όσο και από το ευρύτερο κοινό. Το σίκουελ δείχνει έτοιμο να ξεπεράσει αυτά τα ρεκόρ. Στις πρώτες δύο εβδομάδες προβολής του το «Root of Evil» έχει ήδη κάνει σε εισπράξεις όσα έκανε η πρώτη ταινία συνολικά.

Ο σκηνοθέτης Dmitriy Dyachenko αναγνωρίζει ότι  σημαντικό μέρος της επιτυχίας της ταινίας έγκειται στην εξαιρετική μουσική του συνθέτη Γιώργου Καλλή. Επαινεί το σάουντρακ επειδή είναι αυτό που δημιούργησε τον καθοριστικό ήχο της σειράς ταινιών, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα ρωσικά παραμύθια: «Χρειαζόμασταν ένα συνθέτη ο οποίος να έχει μια βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας του σεναρίου και της ανάπτυξης των χαρακτήρων και ο οποίος θα μπορούσε να φέρει στην σημερινή πραγματικότητα  αυτό τον επικό ρωσικό κόσμο. Η μουσική του συνθέτη που πλαισιώνει την ταινία, ενισχύει σημαντικά τις σκηνές δράσεις και φωτίζει τις χιουμοριστικές και τρυφερές λυρικές σκηνές ενώ συμβάλει σημαντικά στη δραματική κλιμάκωση της ταινίας μας».

Ο κ. Καλλής άρχισε να δουλεύει το μουσικό θέμα για την ταινία «Η Ρίζα του Κακού», όταν η πανδημία είχε ήδη οδηγήσει σε lockdown και περιορισμούς. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ο συνθέτης έπρεπε να σχεδιάσει τα πάντα από το σπίτι του στο Λος Άντζελες, χρησιμοποιώντας μουσικούς οι οποίοι ήταν διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.

Δουλεύοντας μόνος του, χιλιάδες μίλια μακριά από την Μόσχα, άντλησε την  έμπνευση του από ομοιότητες που βρίσκει ανάμεσα στα ελληνικά  και ρωσικά λαϊκά μουσικά όργανα καθώς και από στοιχεία της θρησκευτικής μουσικής μας παράδοσης. Ο συνθέτης εξηγεί: «Το soundtrack ηχογραφήθηκε με μια ορχήστρα αποτελούμενη από 70 μουσικούς και μια χορωδία από 44 άτομα,  με ντόπια μουσικά όργανα τα οποία είναι ενσωματωμένα τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωσική παράδοση, όπως η κρητική λύρα ή το ρωσικό gudok, τα οποία προέρχονται από την βυζαντινή λύρα. Αυτός ο πολύχρωμος ήχος αποτελεί την εναρκτήρια μουσική της ταινίας».

Ο Αντιπρόεδρος της Walt Disney Company CIS, Vladimir Vereshchagin, εξηγεί: «Η σημασία του μουσικού θέματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όχι μόνο χρωματίζει μουσικά τις σκηνές με ιδανικό τρόπο, αλλά έχει μελωδίες τις οποίες δεν μπορεί να ξεχάσει κάποιος ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας». 

Ο Γιώργος Καλλής προσθέτει: «Στη Ρίζα του Κακού οι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Βασίλισσας και της κακιάς μάγισσας Βαρβάρας, κάνουν ένα μακρύ ταξίδι μέσα από πεδιάδες και χιονισμένα βουνά, ουρανούς με μια ιπτάμενη φάλαινα, αλλά και τον κάτω κόσμο. Αυτό αποτέλεσε το τέλειο οπτικό πρότυπο για δυνατά και γεμάτα ενέργεια μουσικά θέματα. Επανεξετάσαμε καθιερωμένα μουσικά μοτίβα από την πρώτη ταινία ενώ παράλληλα ενσωματώσαμε νέο θεματικό υλικό, ιδιαίτερα για τις κακές δυνάμεις που στοιχειώνουν τους πρωταγωνιστές μας». 

Η Walt Disney Records κυκλοφόρησε το soundtrack σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις μεγάλες ψηφιακές, μουσικές πλατφόρμες.

Πληροφορίες: www.cinematic-soundscapes.com or [email protected]

Ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλλής είναι ένας βραβευμένος και έμπειρος μουσικός που έχει γράψει μουσική για το σινεμά και την τηλεόραση. Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικά προγράμματα και σειρές που έχουν βραβευτεί με τα βραβεία Emmy αλλά και Bafta, όπως είναι το Horizon στο BCC και το My Life στο CBBC. Το 2017 του απονέμεται το βραβείο Jerry Goldsmith Award για το soundtrack  της πρώτης ταινίας της τριλογίας «Ο Τελευταίος Ήρωας». Έχει βραβευτεί ως ο «Καλύτερος συνθέτης για ταινία μεγάλου μήκους» στα Jerry Goldsmith Awards και στα International Film Music Critics Awards. Το έργο του δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς έχει συνθέσει μουσικά θέματα για περισσότερες από 35 ταινίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Highlander The Source, Cliffs of Freedom (Οι Βράχοι της Ελευθερίας), την ελληνική ταινία δράσης Short Fuse αλλά και πολλά άλλα έργα.

ΠΗΓΗ: greeknewsonline

Share this post