Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Η πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου αναστατώθηκε  με την ήττα στις προεδρικές εκλογές του βετεράνου Μίλο Τζουκάνοβιτς έπειτα από τρεις δεκαετίες που κυριαρχούσε σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, έναντι του νεοαφιχθέντος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

«Μαζί με όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου, είπαμε απόψε ένα κρίσιμο ‘όχι’ στην εγκληματικότητα και τη διαφθορά», δήλωσε ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ένας 36χρονος φιλοευρωπαίος οικονομολόγος. «Είναι η βραδιά που περιμέναμε εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια. Αυτή η νίκη ας φέρει ευτυχία σε όλους!», συνέχισε μιλώντας σε οπαδούς του που πανηγύριζαν για τη νίκη.

«Στη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών θα δέσουμε το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποσχέθηκε.

Ο Μιλάτοβιτς πήρε το 60% των ψήφων έναντι 40% για τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τις προβολές της μη κυβερνητικής οργάνωσης CeMI για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στον πρώτο γύρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε συγκεντρώσει 35,4% των ψήφων έναντι 28,9% για τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, αναγνώρισε την ήττα του. «Το Μαυροβούνιο επέλεξε. Σέβομαι αυτή την επιλογή. Συγχαίρω τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς», δήλωσε. «Θέλω ο Μιλάτοβιτς να είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος, επειδή αυτό θα σημάνει πως το Μαυροβούνιο θα είναι μια επιτυχημένη χώρα», πρόσθεσε.

Στους δρόμους της Ποντγκόριτσα και άλλων πόλεων της χώρας, οι οπαδοί του υποψηφίου του κινήματος «Ευρώπη τώρα» γιόρτασαν τη νίκη με κορναρίσματα και πυροτεχνήματα.

Στο Μαυροβούνιο, ο πρόεδρος εκπροσωπεί κυρίως τη χώρα και ο πρωθυπουργός ελέγχει τους βασικούς μοχλούς της εξουσίας.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 11 Ιουνίου. Η νυν κυβέρνηση ανατράπηκε με πρόταση μομφής τον Αύγουστο του 2022, αλλά συνεχίζει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ: EPA-BORIS PEJOVIC

Share this post