Ο Γαλλίας στην Θρονική εορτή

Ο Γαλλίας στην Θρονική εορτή

Θα εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας, στέλνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπο του ιδίου και του Φαναρίου για την αυριανή Θρονική Εορτή της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία τιμά την μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου στον ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Δασούπολη. Ο κ. Εμμανουήλ αναμένεται ότι θα είναι κομιστής μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου, με την ευκαιρία της αυριανής μεγάλης εορτής.
Για 20 χρόνια (1994-2014) ο κ. Εμμανουήλ διηύθυνε το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδοξίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και κατέχει τις θέσεις του προέδρου, από χριστιανικής πλευράς, των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων μετά του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού. Είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος KAICIID της Βιέννης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναθέτει στον Μητροπολίτη Γαλλίας κρίσιμες αποστολές για θέματα διορθόδοξων σχέσεων , για τα οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Ο Γαλλίας Εμμανουήλ , εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη , στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας φθάνει στην Κύπρο το  βράδυ και θα αναχωρήσει την Τετάρτη το πρωί. Είναι πιθανόν κατά την παραμονή του στην Λευκωσία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα της Ουκρανίας, για το οποίο ο κ. Χρυσόστομος το τελευταίο δίμηνο κάνει επαφές με διαφόρους Προκαθημένους.
Εξάλλου, το Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχτηκε τον πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας,  Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Ο κ. Ιλαρίων, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο το θέμα της Εκκλησίας Ουκρανίας, την αυτοκεφαλία της οποίας δεν αποδέχεται η Ρωσία, και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διορθόδοξες σχέσεις. Το Σεβασμιότατο συνόδευε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

Share this post