Ο Γ. Λιλλήκας σχολιάζει έγγραφο , που αποκάλυψε η ιστοσελίδα «aviketos.com»

Ο Γ. Λιλλήκας σχολιάζει έγγραφο , που αποκάλυψε η ιστοσελίδα «aviketos.com»

Με γραπτή δήλωση , στις 6 Νοεμβρίου 2017, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές , Γιώργος Λιλλήκας , σχολιάζει, χωρίς να αναφέρεται στην πηγή , το πολυσέλιδο έγγραφο , ημερομηνίας, 24 Ιουλίου 2017, το οποίο αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για πρακτικό από την συνάντηση Αναστασιάδης-Eide.

Η δήλωση του κ. Λιλλήκα είναι η ακόλουθη:

Η τοποθέτηση μου, γίνεται με βάση το πρακτικό της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Άιντα, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στις 24.7.2017 και το οποίο είναι δημοσιευμένο αυτούσιο σε ιστοσελίδα. Πρόκειται για ένα από τα έγγραφα που ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε σε ομάδα πολιτών και δημοσιογράφων.
Σε αυτό καταγράφονται συγκλονιστικές παραδοχές και αναφορές του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, (αλλά και του Άιντα), για το μέγεθος της διολίσθησης των θέσεών μας και των χειρισμών του στο Κυπριακό, που τον αφήνουν σοβαρά, ανεπανόρθωτα και για πάντα εκτεθειμένο έναντι του κυπριακού λαού και της ιστορίας.
Τα όσα ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται σ’ αυτό το έγγραφο αλλά και τα όσα ο συνομιλητής του αποκαλύπτει για το πραγματικό τελικό πακέτο και τον στόχο της Διάσκεψης δημιουργούν εύλογες ανησυχίες και αφήνουν σοβαρά εκτεθειμένο τον κ. Αναστασιάδη ως προς τη διαπραγματευτική του ικανότητα και τις πραγματικές του προθέσεις.
Είναι παροιμιώδης η έλλειψη διορατικότητας του κ. Αναστασιάδη αφού δεν μπόρεσε να διαβλέψει ότι οι υποσχέσεις και οι παραινέσεις των γνωστών δυτικών κύκλων και του Άιντα, να υποβάλει γραπτές προτάσεις ικανοποιώντας όλα όσα ζητούσε η τουρκική πλευρά στις εσωτερικές πτυχές, με την υπόσχεση ότι θα συμβιβάζετο η Τουρκία στα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, θα οδηγούσαν, όπως κι έγινε, στην παγίδευσή του. Δεν μπόρεσε να διαβλέψει τις τουρκικές μόνιμες επιδιώξεις στην Κύπρο, ούτε τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε αυτό το στάδιο. Δεν μπόρεσε να διαβλέψει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Ερτογάν επεδίωκε σύγκληση Διάσκεψης για το κυπριακό εδώ και τώρα.
Εμείς τον προειδοποιούσαμε έγκαιρα από τον Οκτώβρη 2016.
Η Τουρκία, όχι μόνο δεν ανταπέδωσε στις γραπτές γενναιοδωρίες του κ Αναστασιάδη αλλά έφυγε από το Κρανς Μοντάνα αποενοχοποιημένη και εφοδιασμένη με τις νέες, τραγικές υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Υποχωρήσεις που και η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως κεκτημένο και θα τις βρούμε μπροστά μας σε μια νέα φάση επανέναρξης των συνομιλιών.
Και αυτά, δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά αποκαλύψεις και παραδοχές του ίδιου του κ. Αναστασιάδη στα διαμειφθέντα της συνάντησης.
Το έγγραφο δικαιώνει την ανάλυσή μας αναφορικά με την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, προτού αποκαλυφθεί το πρακτικό αυτό. Στην ανάλυση μας που δημοσιεύσαμε στις 10 Οκτωβρίου 2017 καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε ό,τι ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι και ως αντάλλαγμα έλαβε ένα αγεφύρωτο χάσμα στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, (δες ενδεικτικά, παραδοχή του κ. Αναστασιάδη στη σελίδα 22 του εν λόγω εγγράφου) ενώ εκθέτει ανεπανόρθωτα τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας. Ακόμα και σήμερα, παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις μας, ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει αποσύρει τις θέσεις που υπέβαλε γραπτώς. Ούτε εισακούει ότι πρέπει να δράσει για να μην υιοθετηθεί η Έκθεση αυτή με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι αδιανόητο ότι ένα τέτοιο έγγραφο με τόσο σοβαρό περιεχόμενο δόθηκε στους «πολιτικούς του φίλους» και όχι στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ας μη μέμφεται άλλους όταν κατηγορείται για επιπόλαιους χειρισμούς και αυτοσχεδιασμούς στο Κυπριακό, όταν διαχειρίζεται με τόση ελαφρότητα τις τύχες της Κύπρου και του λαού μας.

Πιο συγκεκριμένα:
Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται, σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις, με πιο απογοητευτική την αναφορά του στην σελίδα 9, ότι τα έδωσε όλα στην Τουρκική πλευρά: την εκ περιτροπής Προεδρία, χωρίς μάλιστα κοινό ψηφοδέλτιο, την ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων εγκαταλείποντας την αναλογία 4:1 (τον συγχαίρει μάλιστα γι’ αυτό ο κ. Άιντα σελ. 13-14), την αποτελεσματική συμμετοχή των ΤΚ (δηλαδή τα βέτο) και τα δύο καθεστώτα στο περιουσιακό με προτεραιότητα στους χρήστες για τις περιουσίες που θα είναι υπό ΤΚ διοίκηση.
Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται, σε σειρά σημείων του εγγράφου, ότι ενώ με τις γραπτές του προτάσεις ικανοποίησε όλες τις Τουρκικές απαιτήσεις δεν πήρε τίποτα!
Ενδεικτικές είναι οι παραδοχές του κ. Αναστασιάδη στις σελίδες 3,4,5,9,13,14,18 του εγγράφου όπου συστηματικά παραδέχεται ότι πρόσφερε στην Τουρκική πλευρά όσα αυτή απαιτούσε και δεν πήρε τίποτα!

Αντίθετα η Τουρκία απαίτησε το πρωτογενές δίκαιο (σελ. 5), συνέχιση των εγγυήσεων και μόνιμη στρατιωτική βάση (σελ. 4. 5, 8, 15, 16).

Ενώ ο κ. Αναστασιάδης, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και δημόσια, δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενδιάμεση λύση, μέσα από δικές του αναφορές στο έγγραφο παραδέχεται ότι πήγε στο Κρανς Μοντανά για να διαπραγματευτεί μιαν ενδιάμεση λύση. Πήγε να υπογράψει μια «στρατηγική συμφωνία» οι λεπτομέρειες της οποία θα συζητούντο αργότερα (σελ. 13, 14, 17).
Αναφορικά με το εδαφικό, ο κ. Αναστασιάδης, σε ευρεία αναφορών του σε όλο το έγγραφο, παραδέχεται ότι με τον χάρτη που κατέθεσε ο κ. Ακκιντζί δεν επιστρέφονταν η Μόρφου και ότι στις συνομιλίες η Τουρκική πλευρά αρνείτο οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στην Μόρφου (σελ. 3 έως 12).
Ο κ. Άιντα κάνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να επιστρέψει τα Μαρωνίτικα χωριά υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι στο εδαφικό οι Τουρκικές προτάσεις είναι χειρότερες κι από τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν.
Απελπισμένα, ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να πείσει τα Η.Ε. ότι ο χάρτης του Σχεδίου Ανάν αποτελεί τη διέξοδο (σελ. 23)!

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ευθέως ότι έκανε λάθη τακτικής τα οποία μας οδήγησαν στο αδιέξοδο (σελ. 21-22).
Παραδέχεται ότι ήταν λάθος που πήγε στο Μοντ Πελεράν, που αποδέχθηκε τις δύο Διασκέψεις γιατί δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και δεν είχαν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Παρόλα αυτά και παρά την παραδοχή κ. Άιντα, ότι ο Γ.Γ δεν εννοούσε κατάργηση των Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα, ότι άφηνε ανοιχτό το θέμα της πλήρους αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων κι ότι τα ΗΕ κατανοούσαν την Τουρκική απαίτηση για μόνιμη στρατιωτική βάση, με αυξημένο αριθμό στρατιωτών, εντούτοις ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν (σελ. 23-25)!

Όλα όσα ανέφερα πιο πάνω είναι παραδοχές καταγραμμένες στο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης Αναστασιάδη-Άιντα.

Μέσα από το έγγραφο αυτό, βγαίνουν αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Πρώτο: Ο κ. Αναστασιάδης με την πολιτική και τους χειρισμούς του έχει καταστεί επικίνδυνος για την εθνική μας υπόθεση. Ενώ παραδέχεται τα λάθη του, που επέτρεψαν στην Τουρκία να οδηγήσει το Κυπριακό εκεί που ήθελε, δηλώνει έτοιμος να τα επαναλάβει!

Δεύτερο: Ο κ. Αναστασιάδης δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των υποχωρήσεων του που καθιστούν την υπό διαπραγμάτευση λύση άδικη και θνησιγενή. Δεν απέσυρε τις προτάσεις του.

Τρίτο: Ο κ. Αναστασιάδης είναι επιρρεπής σε πιέσεις και χαρακτηρίζεται από υποχωρητικότητα. Ενώ δείχνει να αντιλαμβανόταν τους κινδύνους από τη σύγκλιση Διάσκεψης, τελικά υποχώρησε. Ένας πραγματικός ηγέτης δεν παίρνει εν γνώση του λανθασμένες και ζημιογόνες, για τη χώρα του αποφάσεις επειδή τον πίεσαν.

Τέταρτο: Ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να κλείσει το Κυπριακό με συγκεκαλλυμένες εγγυήσεις, παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν.

Πέμπτο: Ο κ. Αναστασιάδης κορόιδεψε και το Εθνικό Συμβούλιο και τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ενώ δημόσια δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενδιάμεση λύση, πήγε στο Κρανς Μοντανά γνωρίζοντας και αποδεχόμενος να διαπραγματευτεί ενδιάμεση λύση.

Έκτο: Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι η πολιτική και η τακτική του χρεοκόπησαν. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έκανε λάθος, ότι τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, γεγονός που αποδεικνύει την ανικανότητα του να διαπραγματευτεί με τρόπο που να φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Έβδομο: Με την υποβολή γραπτών προτάσεων που ικανοποιούσαν απόλυτα τις Τουρκικές απαιτήσεις ο κ. Αναστασιάδης απέδειξε ότι παρά τα παθήματα του, συνεχίζει να εμπιστεύεται και να διαπραγματεύεται με βάση, τις άνευ ουσίας και αβάσιμες, υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

Όγδοο: Ο κ. Αναστασιάδης στερείται διορατικότητας και αυτοσχεδιάζει στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να άγεται και να φέρεται από τους συνομιλητές του και να αυτοπαγιδεύεται στην Τουρκική τακτική.

Ένατο: Με την πρόταση του για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, την ώρα που γνωρίζει ότι η ενδιάμεση λύση που θα καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ικανοποιεί την Τουρκία στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης αποδεικνύει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα βάλει ταφόπλακα στην εθνική μας υπόθεση. Δεν συνειδητοποιεί τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει μ’ αυτή τη λύση τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί από αυτό το έγγραφο, ο κ. Αναστασιάδης έχει χάσει πλήρως την πολιτική αξιοπιστία του και όσα δηλώνει σε μνημόσυνα ή σε φιέστες δεν έχουν παρά μόνο προεκλογική χροιά.
Εκείνο που πραγματικά δεσμεύει τον κ. Αναστασιάδη και αποδεικνύει πως διαπραγματεύεται την τύχη του λαού μας είναι οι υποχωρητικές προτάσεις που κατέθεσε και ο καταστροφικός χειρισμός του.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, με παραδοχές του κ. Αναστασιάδη ότι η πολιτική του χρεοκόπησε οδηγώντας την Εθνική μας υπόθεση σε τραγική κατάσταση.
Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως στον λαό.

*Αναμένουμε από τον κ. Λιλλήκα και το επιτελείο του για λόγους δεοντολογίας διορθωτική ανακοίνωση, στην οποία να αναφέρεται η ιστοσελίδα, στην οποία «είναι δημοσιευμένο αυτούσιο» το πρακτικό της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Eide

 

Share this post