Ο Γ. Αρχιμανδρίτης συζητά με τον Τ. Πατρίκιο με την έκδοση του βιβλίου του «Τίτος Πατρίκιος: Μιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω»

Ο Γ. Αρχιμανδρίτης συζητά με τον Τ. Πατρίκιο με την έκδοση του βιβλίου του «Τίτος Πατρίκιος: Μιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω»

Οι συζητήσεις του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τον Τίτο Πατρίκιο συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την έκδοσή του.

Τίτλος του βιβλίου «Τίτος Πατρίκιος: Μιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα) την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 19:00.

   Λίγα λόγια για το βιβλίο

   Εξέχουσα μορφή της νεοελληνικής γραμματείας, ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας από τους σπουδαιότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Σε όλο του το συγγραφικό φάσμα (ποιήματα, αφηγήσεις, μεταφράσεις, δοκίμια) ακολουθεί µε συνέπεια τις αρχές, πολιτικές και ποιητικές, που διέπουν τη ζωή και την τέχνη του και συνιστούν τον προσωπικό αξιακό του κώδικα. Μέσα από την ποίηση, την τέχνη αυτή που αποτέλεσε τη μοίρα του, στοχάζεται, εξελίσσεται, αναθεωρεί. Στρέφεται προς στο παρελθόν για να το αναλύσει και να το επανερμηνεύσει µε την πολύμορφη εμπειρία του, έχοντας διαρκώς το βλέμμα του στραμμένο προς το παρόν και το μέλλον.

   Το βιβλίο βασίζεται στις συνομιλίες του ποιητή µε τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, από το 2007 μέχρι το 2020, υλικό που εμπλουτίστηκε έως την έκδοσή του, τον Νοέμβριο του 2022.

   Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

   Συγγραφέας και δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι διδάκτωρ συγκριτικής γραμματολογίας της Σορβόννης. Είναι συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture) και της ΕΡΤ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του Μίκης Θεοδωράκης – Η ζωή µου, Θόδωρος Αγγελόπουλος – Με γυμνή φωνή, Μελίνα – Μία σταρ στην Αμερική (µε τον Σπύρο Αρσένη) και Γιάννης Μπεχράκης – Με τα µάτια της ψυχής από τις εκδόσεις Πατάκη. Στη Γαλλία κυκλοφορούν τα βιβλία του Mot à Mot (µε την Danielle Mitterrand) από τις εκδόσεις Le Cherche Midi, Μikis Théodorakis par lui-même και Théo Angelopoulos – Le temps suspendu από τις εκδόσεις Actes Sud. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία µε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και µε τον τίτλο του Αξιωματούχου του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο.

Share this post