Ο φόβος του Μητσοτάκη για την απλή αναλογική και η αγωνία για την αυτοδυναμία

Ο φόβος του Μητσοτάκη για την απλή αναλογική και η αγωνία για την αυτοδυναμία

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες(16.2.2023) στην ΕΡΤ, δεν έβγαλε ειδήσεις, αλλά έδειξε τον τρόπο, με τον οποίο θα κινηθεί προς τις εκλογές και κυρίως μετά από αυτές.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το σενάριο “κυβέρνησης ηττημένων” υπό το ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο.

Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο.

Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Με την αναφορά σε “κυβέρνηση ηττημένων” ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει το φόβο του για την απλή αναλογική και βεβαίως προσπαθεί να ανακόψει απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, καθώς οι πρώτες κάλπες θα δημιουργήσουν σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις δεύτερες εκλογές.

Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε άλλωστε να απορρίπτει το ενδεχόμενο να επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές εάν “βγαίνουν τα κουκιά και επανέλαβε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές.

Απέφυγε πάντως να απορρίψει ευθέως το σενάριο και τρίτων εκλογών, στην περίπτωση που και στις δεύτερες κάλπες η ΝΔ δεν επιτύχει οριακά την αυτοδυναμία.

“Διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ξέρετε, όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει το στόχο του. Και δεν σας μιλάω αυτή τη στιγμή για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός”, σχολίσε επίσης, στα επίμονα ερωτήματα για τρίτες κάλπες.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα κατηγορεί εδώ και καιρό το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και να μιλήσει για νοθεία και στη γραμμή αυτή συνέχισε χθες και ο πρωθυπουργός. “Θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η ΝΔ»”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον ότι χθες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, υποβάθμισε τα περί δράσης ισραηλινής ομάδας χειραγώγησης εκλογών και στη χώρα μας. “Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες χώρες. Οι Έλληνες ψηφοφόροι δε χειραγωγούνται. Ξέρουν πολύ καλά ποιον ψηφίζουν και γιατί τον ψηφίζουν”, δήλωσε ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Η ΝΔ εξάλλου είχε απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, επικαλούμενη ότι το άρθρο του Guardian δεν συνδέει την “Team Jorge” με προσπάθεια εκλογικής χειραγώγησης για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά μιλάει για εταιρείες που αξιοποιούν διαδικτυακά εργαλεία και στρατηγικές για εμπορικές διαφορές.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. / Πηγή:  News247.gr

                        

Share this post