Ο Φειδίας που «θέλουν οι νέοι»
Της Λίλας Σταμπούλογλου*
Είναι 25 χρονών, ψήφισε πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, δεν έχει ιδέα από πολιτική, ούτε από Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είπε τις πολιτικές του θέσεις πουθενά, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του φορώντας σορτσάκι, σακάκι και τρεις γραβάτες. Θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για μια πλάκα που δεν θα βγάλει πουθενά, σίγουρα όχι στις Βρυξέλλες.
Κι αν έβγαζε προς τα εκεί θα ήταν για ταξίδι και όχι για μια θέση στην Ευρωβουλή. Αν έχεις, όμως, 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube κανάλι σου και 165 χιλιάδες στο Tik Tok, με σχεδόν εφτά εκατομμύρια θεάσεις των αναρτήσεων σου εκεί, όλα είναι πιθανά. Κυρίως, είναι πιθανό να σηκώσεις από τον καναπέ εκείνους που δεν θα σηκώνονταν με την καμία, που λένε, για να πάνε να ψηφίσουν, γιατί η πολιτική είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Όλοι αυτοί δεν θα ξόδευαν ούτε μια ώρα από τη ζωή τους για να ακούσουν μια προεκλογική ομιλία, μπορούν ωστόσο να ξοδέψουν τη μισή τους ζωή για να χαζεύουν βιντεάκια στο διαδίκτυο, όπως του Φειδία, να τον παρακολουθούν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να κοιμάται σε sleeping bag έξω από την SpaceX, μέχρι να συναντήσει τον Έλον Μασκ για να βγει μια φωτογραφία μαζί του.
Μας σοκάρει που οι νέοι έφτασαν στα εκλογικά κέντρα για έναν youtuber; Θα έφταναν για οτιδήποτε τους καλούσε να κάνουν. Θα γέμιζαν στάδια για πάρτη του, αν τους έλεγε ότι θα κάνει παράσταση. Και θα πήγαιναν έξω από το αεροδρόμιο, μπούγιο, να σπρώξουν το αεροπλάνο που τον μεταφέρει, αν τους το ζητούσε. Τους είπε «κατεβαίνω στις ευρωεκλογές» και έσπευσαν, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες. Και τον έβγαλαν τρίτο ευρωβουλευτή της Κύπρου, με ποσοστό 19,4. Ασφαλώς! Φαντάζομαι αυτούς τους νέους να καταφτάνουν στα εκλογικά κέντρα της Κύπρου και να τα περιεργάζονται σα να μπήκαν σε διαστημόπλοιο. Να κάνουν μεταξύ τους αστεία, όπως «τι είναι εδώ, ρε;» και «δεν ήξερα ότι έπρεπε να φέρω ταυτότητα μαζί» και να βγάζουν σέλφι πίσω από το παραβάν προτού βάλουν στον φάκελο τον αγαπημένο τους youtuber, ψάχνοντάς τον μέσα σε ψηφοδέλτια και πρόσωπα των οποίων την ύπαρξη αγνοούν. Σημεία των καιρών που κάτι θέλουν να μας δείξουν. Κυρίως, την απολιτίκ στάση της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων που είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής συνολικά. «Δεν μας ενδιαφέρετε, κύριοι της κλασική πολιτικής κουλτούρας. Εσείς χτυπιέστε να πείσετε, κάνατε ακόμα και Tik Tok για να μας πλησιάσετε, αλλά εμείς σκρολάρουμε παρακάτω». Αυτό λένε οι νέοι. Η νίκη του Φειδία μας δείχνει βέβαια και τις συνθήκες που διαμορφώνει η νέα εποχή. Τα κοινωνικά δίκτυα φτιάχνουν νέου τύπου μαντριά με πρόβατα, τα οποία ακολουθούν βοσκούς influencers και τάσεις. Η δικτύωση είναι το νέο υπερόπλο, η νέα υπερεξουσία, χωρίς Tik Tok δεν πας πουθενά, ούτε στις ευρωεκλογές, σου λένε τα επικοινωνιακά επιτελεία. Κι αν γίνεις viral, μπορείς να κατακτήσεις, όχι την Ευρωβουλή, τον κόσμο όλο. Μετά τον θρίαμβο του, ο Φειδίας Παναγιώτου δήλωσε ότι θα είναι ευρωβουλευτής για όλο τον λαό της Κύπρου και της Ευρώπης και θα προσπαθήσει να είναι ο καλύτερος και ο πιο χρήσιμος που στέλνουν στην Ευρωβουλή.
Ο απαισιόδοξος θα πει ότι το παιδί αυτό θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει. Θα πει ότι η πολιτική απαιδευσιά των νέων, η οποία και τον ανέδειξε άλλωστε, προοικονομούν την αποτυχία του στη θέση αυτή. Υπάρχει, όμως, και μια αισιόδοξη οπτική, μια προσδοκία ότι ο άσχετος Φειδίας μπορεί και να μας εκπλήξει. Μπορεί η νίκη, και το ταξίδι στο οποίο θα τον βάλει, πολύ διαφορετικό απ’ όσα προβάλλει έως τώρα στα κοινωνικά του δίκτυα, να είναι μια αφορμή για να βρει και πολιτικές θέσεις και ιδεολογίες. Και να πράξει, με ένα νέο τρόπο, την πολιτική, φέρνοντας τους νέους που τον σταύρωσαν λίγο πιο κοντά της. Έχει όλη τη ζωή μπροστά του, και την πραγματική και την εικονική, να το πράξει.
*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή: Protagon.gr