Ο Φάουτσι θα καταθέσει στην Γερουσία

Ο Φάουτσι θα καταθέσει στην Γερουσία

Δρ. Άντονι Φάουτσι: Η θεωρία ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο δεν έχει καμία επιστημονική βάση

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα πως ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον μιας επιτροπής της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσίας, που εξετάζει την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά δεν θα καταθέσει στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να εμποδίσει τον Φάουτσι να καταθέσει στην Βουλή, τονίζοντας πως αποτελείται από Δημοκρατικούς που τον μισούν και θέλουν να κερδίσουν πίσω τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς που συμμετέχουν στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναμένεται να καταθέσει στις 12 Μαΐου μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους υγείας στην Επιτροπή Υγείας, Εκπαίδευσης και Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας.
«Η Βουλή είναι μια παγίδα. Η Βουλή είναι ένα τσούρμο όσων μισούν τον Τραμπ. Βάζουν τον καθένα, που μισεί τον Τραμπ στην επιτροπή», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
«Η Βουλή θα πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό της και, ειλικρινά, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ντρέπονται επειδή δεν θέλουν να πετύχουμε. Θέλουν εμείς να αποτύχουμε, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές, τις οποίες δεν πρόκειται να κερδίσουν», πρόσθεσε ο Τραμπ, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία τον Νοέμβριο.
Μια υποεπιτροπή της Βουλής που επιβλέπει τα προγράμματα υγείας είχε ζητήσει ο Φάουτσι να καταθέσει ενώπιον της στις 6 Μαΐου, αλλά ο Λευκός Οίκος την προηγούμενη εβδομάδα έκρινε πως η εμφάνισή του θα ήταν «αντιπαραγωγική».
Ο Στίβεν Χαν, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDA), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών και ο υφυπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Μπρετ Γκιρόιρ θα καταθέσουν σε αυτήν την επιτροπή της Γερουσίας την ερχόμενη εβδομάδα η οποία θα επικεντρωθεί στην «ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο…σχολείο», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Η θεωρία ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο ή διέφυγε από εργαστήριο δεν έχει καμία επιστημονική βάση, υποστήριξε ο δρ. Άντονι Φάουτσι,  που στέκεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας.


Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο National Geographic «αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, (τα επιστημονικά στοιχεία) είναι πολύ, πολύ έντονα στο να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα … Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι (αυτός ο ιός) εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».
Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία. Ότι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορονοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος, τόνισε.
«Δεν νομίζω ότι ο ιός αυτός θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει», λέει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι πρέπει να επικεντρωθούν στο να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.
«Η ντροπή θα είναι δική μας αν δεν έχουμε αρκετά τεστ μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του δεύτερου κύματος που ενδεχομένως έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», επεσήμανε . 

Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε ή κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν στην Κίνα υποστηρίζεται τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

 

Share this post