O Φ. Οκτάι για τις «κόκκινες γραμμές» της Άγκυρας

O Φ. Οκτάι για τις «κόκκινες γραμμές» της Άγκυρας

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, έκανε λόγο για προσπάθεια «περικύκλωσης» της Τουρκίας και αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας. Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει το επίπεδο ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή και θα μιλήσει με όλες τις χώρες που το επιθυμούν, όμως «αψηφά» εκείνους που «θέλουν να τη φυλακίσουν» εντός της ηπειρωτικής της περιοχής. Η Τουρκία είναι «πολύ μεγάλη χώρα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «όποιος θελήσει να μην την αφήσει να ανασάνει θα κοπεί η δική του αναπνοή».

 Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  ‘Milliyet’ και απαντώντας σε ερώτηση, ποιές οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο κ. Οκτάι είπε μεταξύ άλλων: «Η ‘μπλε πατρίδα’ μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Η Κύπρος: Μια λύση που δεν θα στηρίζεται στη βάση της πολιτικής και κυρίαρχης ισότητας της τ/κ κοινότητας και δεν θα προβλέπει τη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου που πιθανώς θα ανακαλυφθεί.

Και η άσκηση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων, που απέκτησε η Τουρκία στο πλαίσιο των συμφωνιών, που πραγματοποίησε εκεί μέσω της ΤΔΒΚ, είναι κόκκινη γραμμή μας».

Η εφαρμογή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Σάραζ για την ΑΟΖ επίσης αποτελεί κόκκινη γραμμή, πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Μια άλλη κόκκινη γραμμή, όπως ανέφερε, «είναι [το καθεστώς] «αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου» για το οποίο «έχουν ξεκινήσει σε αυτό το πλαίσιο στην πράξη εργασίες από νομικής άποψης για την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών». Αλλά και η Κρήτη, σύμφωνα με όσα είπε, «είναι ένα μέρος όπου έγιναν απόπειρες προσάρτησης στην Ελλάδα και αρκετά παράνομα παιχνίδια. Επομένως, υπάρχουν και εκεί θέματα που θα συζητήσουμε». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία έχει καταστεί περιφερειακή δύναμη και προέβη στον ισχυρισμό ότι υπάρχει «ένα παιχνίδι που προσπαθούν να παίξουν χρησιμοποιώντας την Ελλάδα», το οποίο αποσκοπεί στο να «φυλακιστεί η Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο και τα παιχνίδια της Κρήτης και της Κύπρου».

Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία «θα χαλάσει όλα τα παιχνίδια που προσπαθούν να παιχτούν και ανατολικότερα, μέσω των ενεργειακών παιχνιδιών που προσπαθούν να παιχτούν μέσω των Ελληνοκυπρίων και στα οποία συμμετέχουν και διάφορες άλλες χώρες».

Αναφορικά με τη Γαλλία, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «προσπαθεί να παίξει αδιανόητα παιχνίδια» και πως «έχει μετατραπεί σε παιχνιδάκι των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας», ενώ, όπως είπε στη συνέχεια, η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη. «Έχουμε 500 χρόνια συνύπαρξης, κοινές αξίες. Επιπλέον, υπάρχει πρόσκληση από τη νόμιμη κυβέρνηση. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό, όποτε είναι αναγκαίο, τις εξουσίες που βρίσκονται στα χέρια της».

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδίο μάχης αλλά ευκαιριών, είπε καταλήγοντας και πρόσθεσε ότι «θα μπορέσει να αυξηθεί η ευημερία, αν κινηθούμε μαζί, όπου ο πλούτος που θα προκύψει θα μπορέσει να διαμοιραστεί και ο λαός της περιοχής θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Η Τουρκία λέει αφήστε τα τεχνάσματα. Δεν υπάρχει χώρα με την οποία η Τουρκία δεν θα καθίσει στο τραπέζι. Θα καθίσουμε, θα συζητήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Αυτό εκφράζουμε ξεκάθαρα και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και στις χώρες της περιοχής».

ΠΗΓΗ: “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης

Share this post